Οι επενδύσεις των κορυφαίων επιχειρήσεων της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας αυξήθηκαν κατά 6,1% το 2010, μετά τη μείωση κατά 2,6% το 2009. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις 1.400 κορυφαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο σύνολό τους υστερούν σε επενδύσεις συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ και την Ασία. Αυτά αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ο πίνακας αποτελεσμάτων για βιομηχανικές επενδύσεις σε ΄Ερευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) στην ΕΕ που δημοσίευσαν πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας) και το Κοινό Κέντρο Ερευνών.
Ο πίνακας (2011 ΕU Industrial R&D Investment Scoreboard) παρέχει στοιχεία για τις κορυφαίες 1.400 εταιρείες παγκοσμίως (400 από την ΕΕ και 1.000 εκτός αυτής) και τις επενδύσεις τους για την έρευνα. Αποτυπώνεται η συνολική αξία των παγκοσμίων επενδύσεων, ανεξάρτητα από τον τόπο που διεξάγεται η έρευνα. Στον πίνακα περιλαμβάνονται 5 ελληνικές επιχειρήσεις: η φαρμακευτική Pharmathen (32,16 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε Ε&Α) ) βρίσκεται στην 391η θέση, η Intralot (27,12 εκατ. ευρώ) στην 433η θέση, η εταιρεία βιομηχανικού εξοπλισμού Frigoglass (5,39 εκατ. ευρώ) στην 929η θέση και οι εταιρείες λογισμικού Epsilon Net (4,95 εκατ. ευρώ) και MLS Multimedia (4,87 εκατ. ευρώ) στην 959η και 970η θέση αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα κύρια αποτελέσματα του πίνακα για το 2010:
- Οι παγκόσμιες επενδύσεις για την έρευνα αυξήθηκαν κατά 4%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με τη μείωση 1,9% το 2009.
-Οι 50 κορυφαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως περιλαμβάνουν 15 ευρωπαϊκές, 18 των ΗΠΑ και 13 ιαπωνικές. Στην κορυφή βρίσκονται δύο φαρμακευτικές εταιρείες: η ελβετική Roche (7,2 δισ. ευρώ) και η Pfizer των ΗΠΑ (7 δισ. ευρώ).
- Όσον αφορά τις επιχειρήσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μεγαλύτερος επενδυτής είναι η γερμανική Volkswagen (6,3 δισ. ευρώ), η οποία βρίσκεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ακολουθούν οι εταιρίες Nokia (4,9 δισ. ευρώ, 11η στην παγκόσμια κατάταξη), Daimler (4,8 δισ. ευρώ, 13η στην παγκόσμια κατάταξη) και Sanofi-Aventis (4,4 δισ. ευρώ, 14η στην παγκόσμια κατάταξη). Η ελβετική Novartia (6 δισ. ευρώ) βρίσκεται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
- Περισσότερα από τα 2/3 των επενδύσεων στην Ευρώπη προέρχονται από επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στα 3 μεγαλύτερα κράτη μέλη. Οι γερμανικές επιχειρήσεις είχαν την υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση (8,1%), κυρίως λόγω των αυτοκινητοβιομηχανιών (Daimler, Volkswagen και BMW). Οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξησαν τις επενδύσεις τους κατά 5,8% και στη Γαλλία κατά 3,8%.
- Σε άλλα κράτη μέλη, λίγες μεγάλες εταιρείες αντιπροσωπεύουν υψηλά ποσοστά αύξησης των επενδύσεων Ε&Α. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Novo Nordisk (27,3%) και Vestas (49,8%) στη Δανία, και Banco Santander (56,3%), Telefonica (16%) και Amadeus (33,2%) στην Ισπανία.
- Επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ταχέως είναι η Tom-Τom (Ολλανδία) στον κλάδο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι Autonomy (Ηνωμένο Βασίλειο) και Gameloft (Γαλλία) στον κλάδο του λογισμικού και η Morphosys (Γερμανία) στον κλάδο της βιοτεχνολογίας.
- Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ είχαν καλύτερες επιδόσεις από τις ευρωπαϊκές, με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 10% (μετά τη μείωση κατά 5,1% το 2009).
- Οι επιχειρήσεις ορισμένων ασιατικών χωρών συνέχισαν να παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών επιχειρήσεων με 29,5% και των νοτιοκορεατικών επιχειρήσεων με 20,5%.
- Οι 1.400 επιχειρήσεις του πίνακα απασχόλησαν περισσότερα από 40 εκατ. άτομα το 2010, δηλαδή 3% περισσότερα από ότι το 2009. Η ανάλυση των τάσεων των τελευταίων 8 ετών δείχνει ότι η αύξηση της απασχόλησης σε κλάδους εντάσεως Ε&Α είναι γενικά υψηλότερη από άλλους κλάδους, ενώ επηρεάζεται λιγότερο από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η Επίτροπος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη Maire Geoghegan-Quinn δήλωσε ότι η αύξηση των επενδύσεων των επιχειρήσεων για την έρευνα είναι θετικό σημάδι στην προσπάθεια να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση μέσω της καινοτομίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, η υστέρηση έναντι ορισμένων ανταγωνιστών παγκοσμίως αποδεικνύει ότι χρειάζεται να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες του επιχειρείν, σύμφωνα με τους στόχους για την Ένωση Καινοτομίας.
Περισσότερες πληροφορίες: http://iri.jrc.ec.europa.eu/reports.htm