Οι νέες προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκαν στις 19 Ιουλίου. Οι νέες προκηρύξεις καλύπτουν όλα τα προγράμματα του 7ου ΠΠ και έχουν καταληκτικές ημερομηνίες από τον Σεπτέμβριο 2011 έως τον Μάιο 2012.
Σύμφωνα με την Επίτροπο για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη Maire Geoghegan-Quinn, πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο για την έρευνα έως σήμερα, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 174.000 θέσεις απασχόλησης στο άμεσο μέλλον και περίπου 450.000 θέσεις με ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά σχεδόν 80 δισ. ευρώ την επόμενη 15ετία. Η χρηματοδότηση της έρευνας από την ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη θέση του πολιτικού θεματολογίου και στο επίκεντρο της στρατηγικής για την Ένωση Καινοτομίας.
Οι προκηρύξεις καλύπτουν πολλά επιστημονικά πεδία, με σκοπό την αντιμετώπιση των σοβαρότερων κοινωνικών προβλημάτων της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα. Απευθύνονται σε περισσότερους από 16.000 δικαιούχους από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και βιομηχανίες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ έρευνας και αγοράς, καθώς και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες θα διατεθεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Επίσης θεσμοθετείται ένα νέο βραβείο καινοτομίας της ΕΕ για γυναίκες των οποίων τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από το 7ο ΠΠ ή από προηγούμενα ΠΠ.
Πιο συγκεκριμένα, 656 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον τομέα της υγείας, 1,3 δισ. ευρώ στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και 265 εκατ. ευρώ στην έρευνα για το περιβάλλον. 488 εκατ. ευρώ προβλέπονται για τις νανοτεχνολογίες, κατά κύριο λόγο για πεδία όπως τα εργοστάσια του μέλλοντος, τα οικολογικά αυτοκίνητα και τα ενεργειακώς αποδοτικά κτίρια. Για την έρευνα που αφορά καθαρότερες, ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες μεταφορές και κινητικότητα θα διατεθούν 313 εκατ. ευρώ. Περισσότερα από 307 εκατ. ευρώ διατίθενται στην οικοδόμηση ισχυρής βιοοικονομίας, με στόχο ασφαλέστερα και υγιέστερα τρόφιμα και αειφόρους βιολογικούς πόρους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα χορηγήσει σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ στους καλύτερους έμπειρους και νέους ερευνητές που εργάζονται στην Ευρώπη. Για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας αιχμής και της εμπορικής αξιοποίησης δρομολογήθηκε η πρωτοβουλία μικρής κλίμακας 'απόδειξη της ορθότητας της αρχής' (Proof of Concept). Νέα πρωτοβουλία είναι και η 'επιχορήγηση της συνέργειας' (ERC Synergy Grant) για τη στήριξη λίγων μικρών ομάδων ερευνητών.
Μέσω των δράσεων Marie Curie θα διατεθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κινητικότητας και της σταδιοδρομίας των ερευνητών, από τα οποία θα επωφεληθούν περίπου 10.000 ερευνητές υψηλής ειδίκευσης. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται 20 εκατ. ευρώ για το πιλοτικό έργο χρηματοδότησης 'ευρωπαϊκών βιομηχανικών διδακτορικών προγραμμάτων' (European Industrial Doctorates), με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.
Οι νέες προκηρύξεις παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, στις 19 Ιουνίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κ. Κοκκινοπλίτη και του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας Δρ Θ. Παπάζογλου. Ο Κ. Κοκκινοπλίτης ανέφερε πως οι ελληνικές επενδύσεις για την έρευνα ανέρχονται στο 0,6% του ΑΕΠ και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι περίπου 30%. Το Πρόγραμμα Πλαίσιο συμβάλλει στο 9-10% της συνολικής δαπάνης για την έρευνα. Από το 2007 έως το 2013, η Ελλάδα έχει απορροφήσει 482 εκατ. ευρώ (2,59% των πόρων του 7ου ΠΠ), συμμετέχοντας σε 1.204 έργα. Οι ελληνικοί φορείς πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα κονδύλια για το 2012 και 2013, τα οποία ανέρχονται σε 17 περίπου δισ. ευρώ (35% του συνολικού προϋπολογισμού του 7ου ΠΠ).
Σημειώνεται πως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τα προγράμματα: 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών', 'Ενέργεια', 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες', 'ΙΔΕΕΣ', 'Ερευνητικές Υποδομές', 'Περιφέρειες της Γνώσης' και 'Ερευνητικό Δυναμικό'. Ενημερωτικές ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 21 Σεπτεμβρίου. Στις 7 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα 'Κοινωνικοοικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες'. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ παρέχονται χωρίς κόστος και περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης (http://helpdesk.ekt.gr/fp7), τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη. Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργεί ειδικός δικτυακός τόπος (www.ekt.gr/fp7), εκδίδεται Οδηγός συμμετοχής και αποστέλλονται τακτικά ενημερωτικά δελτία.