'Η Ελλάδα Καινοτομεί!': επιβραβεύοντας τη δημιουργικότητα των Ελλήνων ερευνητών

19.07.2011

Με την απονομή των βραβείων σε 4 πρωτοποριακές προτάσεις ελληνικών ερευνητικών ομάδων ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!' που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και η Eurobank EFG. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε πανηγυρική εκδήλωση στην Αθήνα στις 5 Ιουλίου. Στόχος του διαγωνισμού ήταν, αφενός, η ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και, αφετέρου, η συνεργασία της επιχειρηματικής κοινότητας, του χρηματοπιστωτικού κλάδου, των ερευνητών και των φορέων καινοτομίας.

Ο διαγωνισμός κάλυψε δύο πεδία: α) προϊόντα εφαρμοσμένης έρευνας, ώριμα για εμπορική αξιοποίηση σε οποιονδήποτε τεχνολογικό ή εμπορικό κλάδο, και β) προϊόντα ή υπηρεσίες που διαθέτουν στοιχεία καινοτομίας, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη εφαρμοστεί στην αγορά, τα οποία βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της χώρας. Από τις 21 προτάσεις που προκρίθηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του διαγωνισμού, βραβεύθηκαν οι ακόλουθες 4 επικρατέστερες:

Εφαρμοσμένη Έρευνα

1ο Βραβείο: Η ερευνητική ομάδα της εταιρείας Raycap διακρίθηκε για το 'Σύστημα υψηλών προδιαγραφών για προστασία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ή διατάξεων από κρουστικές υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου'. Την ομάδα αποτελούν οι Δρ. Ζαφείρης Πολίτης, Δρ Φώτης Ξέπαπας, Δρ Γρηγόρης Κωστάκης, κ. Σπύρος Παππάς, κα Ελένη Δήμου, κ. Δημήτρης Ιωαννίδης και κα Εύα Γιαννελάκη. 'H Raycap εξελίχθηκε σε μια πρωτοποριακή εταιρεία με αντικείμενο την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων', δήλωσε ο Δρ Πολίτης. 'Οι εξαγωγές μας υπερβαίνουν το 90% των πωλήσεων και κατευθύνονται στην Αμερική, στον Καναδά, στη Γερμανία, στις Σκανδιναβικές χώρες κ.ά.'.

2ο Βραβείο: η ερευνητική ομάδα της Danaos Management Consultants SA βραβεύτηκε για το 'Προηγμένο λογισμικό προγραμματισμού επιχειρησιακών πόρων, κατάλληλα σχεδιασμένο για την υποστήριξη ναυτιλιακών επιχειρήσεων'. Την ομάδα αποτελούν οι κ. Τάκης Βαρελάς, κα Σοφία Αρχοντάκη, κ. Ιωάννης Δημοτίκαλης και κα Δήμητρα Μουτσικοπούλου. 'Η βράβευσή μας είναι πέρα για πέρα τιμητική», ανέφερε ο κ. Τάκης Βαρελάς. 'Ευχαριστώ τους οργανωτές, τον ΣΕΒ και τη Εurobank, και τους άλλους φορείς που πρόβαλαν με θετική σκέψη και αισιοδοξία ένα εθνικό κεφάλαιο, το ενεργειακό δυναμικό της χώρας μας, της νοήσης και της μηχάνευσης'.

Καινοτομία

1ο Βραβείο: η ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε για το 'AquAsZero: Ενα κοκκώδες στερεό υλικό, που απομακρύνει το αρσενικό (τρισθενές και πεντασθενές) από το πόσιμο νερό, με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα'. Την ομάδα αποτελούν οι κ. Μανασσής Μήτρακας, κα Σοφία Τρεσίντση, κ. Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, κ. Ιωσήφ Γεωργίου, κ. Γεώργιος Σταύροπουλος, κ. Αναστάσιος Ζουμπούλης, κ. Ιωάννης Τσιαούσης και κα Μαρία Κατσικίνη. 'Συγκεντρώσεις αρσενικού πάνω από το όριο ποσιμότητος απαντούν στο πόσιμο νερό πολλών περιοχών, τόσο της Ελλάδας όσο και του κόσμου ολόκληρου', δήλωσε ο κ. Μήτρακας. 'Η ανάπτυξη του θεροξύτη τετρασθενούς μαγγανίου προσφέρει μία λύση για την ισοδύναμη απομάκρυνση και των δύο μορφών του αρσενικού που υπάρχουν στο νερό, με ταυτόχρονη μείωση τόσο του πάγιου κόστους των εγκαταστάσεων, όσο και του κόστους επεξεργασίας του νερού'.

2ο Βραβείο: η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) διακρίθηκε για την 'Παραγωγή Βιοντίζελ Δεύτερης Γενιάς από Καταλυτική Υδρογονοεπεξεργασία Τηγανέλαιων'. Την ομάδα αποτελούν οι κα Στέλλα Μπεζεργιάννη, κα Αγγελική Καλογιάννη και κ. Αθανάσιος Δημητριάδης. 'Η τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ 2ης γενιάς μέσω καταλυτικής υδρογονοεπεξεργασίας τηγανελαίου, μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες ποσότητες διαθέσιμου τηγανελαίου για την παραγωγή ενός οικονομικού βιοκαυσίμου σταθερών προδιαγραφών, που δεν απαιτεί μετατροπή σε κινητήρα. Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση των διαθέσιμων ποσοτήτων του τηγανελαίου στην Ελλάδα μπορούν να καλύψουν το 10% των αναγκών του ντίζελ, που αποτελεί το στόχο του 2020, σύμφωνα με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία', ανέφερε η κα Μπεζεργιάννη.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος συνέδεσε την έννοια της καινοτομίας με τη συνολικότερη ανάγκη να αναδειχθεί ένα πνεύμα αλλαγής στη χώρα. 'Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί, πρέπει να διαμορφωθεί. Και το μέλλον διαμορφώνεται από εκείνους που διευρύνουν και αξιοποιούν τη γνώση', υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG Νικόλαος Νανόπουλος επισήμανε την ανάγκη 'να κινηθούμε γρήγορα με βάση μια στρατηγική ανάπτυξης που θα θεμελιώνεται στη διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στην εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, τη γνώση'.

Κατά την απονομή των βραβείων, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG κ. Νικόλαος Καραμούζης ανακοίνωσε ότι μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης και τη θερμή ανταπόκριση που συνάντησε η πρωτοβουλία αυτή τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από τους επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη, οι συνδιοργανωτές αποφάσισαν να τον θεσμοθετήσουν και να τον προκηρύσσουν τακτικά ανά δύο χρόνια.

Από την πλευρά του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γιάννης Καλογήρου υπογράμμισε την αξιοπιστία της διαδικασίας και τη διαφάνεια της κρίσης ως βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας του διαγωνισμού. 'Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν την ερευνητική κοινότητα να περάσει τη λεγόμενη «κοιλάδα του θανάτου», που χωρίζει τη σύλληψη μιας ιδέας και την επιστημονική της διερεύνηση από την εφαρμογή της και την πρακτική/οικονομική αξιοποίησή της', ανέφερε ο κ. Καλογήρου και πρόσθεσε ότι 'ο διαγωνισμός βάζει στη δημόσια συζήτηση και αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της καινοτομίας για την οικονομική ανάπτυξη'.

Η τιμητική διάκριση συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο αξίας 15.000 και 8.000 ευρώ, για το 1ο και 2ο βραβείο αντίστοιχα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.kainotomeis.gr