Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Europeana

07.07.2011

Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας, το οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει από την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης, τη Europeana. Ο χρήστης, πλέον με ένα κλικ, αποκτά πρόσβαση σε ένα μεγάλο ψηφιοποιημένο μέρος της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς, σε κάποιες περιπτώσεις και στα ελληνικά.

Παρόλο που το ελληνικό περιεχόμενο που μπορεί να βρει στην Europeana αντιστοιχεί στο 1,4% του συνολικού περιεχομένου, σταδιακά συγκεντρώνεται σε αυτή την μεγάλη επιστημονική πύλη, υλικό (κείμενα, εικόνες, βίντεο) που προέρχεται και από ελληνικές συλλογές.

Το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πολύ ενδιαφέρον, και ιστορικά αλλά και από άποψη πλοήγησης, καθώς βοηθά τoν χρήστη να διευρύνει τις γνώσεις του πάνω στο θέμα εύκολα και γρήγορα, συνδυάζοντας διάφορους δικτυακούς τόπους, όπως Wikipedia, Internet Archive, Smithsonian και Google Books. Στην ενότητα που αφορά τον Ολυμπιακό Ύμνο ? τον ύμνο που μετά από 50 χρόνια ακόμα κηρύσσει την έναρξη των Αγώνων και που αποτελεί μελοποίηση, από τον Σπυρίδωνα Σαμαρά, των στίχων του Κωστή Παλαμά - μπορεί κανείς να προχωρήσει σε μια εκτεταμένη έρευνα για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Συνεχίζοντας, ο αναγνώστης ανακαλύπτει πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την Ολυμπιακή Φλόγα και με τη βράβευση των αθλητών. Στην ενότητα που αφορά τα μετάλλια υπάρχει ένας πολύ ενδιαφέρων σύνδεσμος με το Νορβηγικό Μουσείο και με μετάφραση στην αντίστοιχη γλώσσα. Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει όρους όπως Olympics, Sport και Athlete. Η Europeana προσφέρει αυτή την αναζήτηση σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική.

Με τον τρόπο αυτό, η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη καταφέρνει να υπηρετήσει το σκοπό της, αναδεικνύοντας, εύκολα και πρακτικά, και ελληνικό περιεχόμενο. Προσφέρει, έτσι, ελεύθερη πρόσβαση και εμπεριστατωμένη γνώση σε μερικά από τα φωτεινότερα σημεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.