Οι νέες προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούλιο στους τομείς 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT)', 'Μεταφορές (συμπεριλαμβανομένης της Αεροναυτικής)' και 'Περιφέρειες της Γνώσης' , παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στις 27 Ιουνίου. Την ημερίδα διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Εθνικά Σημεία Επαφής για το 7ο ΠΠ και μέλη του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Καθηγητής Τιμολέων Σελλής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνικός Εκπρόσωπος στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίας) παρουσίασε την 8η προκήρυξη του προγράμματος για τις ΤΠΕ (FP7-ICT-2011-8) που αναμένεται τον Ιούλιο, με καταληκτική ημερομηνία τον Ιανουάριο του 2012, και συνολικό προϋπολογισμό 785,5 εκατ. ευρώ.
Η Μαρία Κουτροκόη (ΓΓΕΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα ICT) αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ελληνικών φορέων στο πρόγραμμα. Υπογράμμισε πως στις πρώτες τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος, το σύνολο της χρηματοδότησης των ελληνικών φορέων ανέρχεται σε 119,2 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικοί φορείς συμμετέχουν σε 208 ερευνητικά έργα (44 έργα έχουν συντονιστή ελληνικό φορέα).
Η Γεωργία Μαζιώτη (ΕΚΤ, ελληνικός κόμβος Ideal-IST) παρουσίασε το δίκτυο Ideal-IST που προωθεί ερευνητικές και επιχειρηματικές συνεργασίες στο ίδιο πρόγραμμα. Το δίκτυο αποτελείται από 63 συνεργάτες από την ΕΕ και τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο του 7ου ΠΠ, έχει δημοσιεύσει ήδη 491 πιστοποιημένες ζητήσεις συνεργασίες (quality label PS), οι οποίες προσέλκυσαν 19.276 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.
Η Γεωργία Τζένου (ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Regional) παρουσίασε την αναμενόμενη προκήρυξη του προγράμματος «Περιφέρειες της Γνώσης», η οποία θα χρηματοδοτήσει τη διακρατική συνεργασία ερευνητικών clusters στους τομείς του Ψηφιακού Θεματολογίου και της Αποτελεσματικότητας στη χρήση των πόρων (Digital agenda, Resource efficiency). Η προκήρυξη έχει προϋπολογισμό 46 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία τον Ιανουάριο του 2012.
Την ελληνική συμμετοχή στην τελευταία πρόσκληση του προγράμματος 'Μεταφορές (συμπ. της Αεροναυτικής)' παρουσίασε ο Καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, (Πανεπιστήμιο Πατρών, Εθνικός Εκπρόσωπος στον τομέα των Μεταφορών). Η χρηματοδότηση ελληνικών οργανισμών στην 4η προκήρυξη της Αεροναυπηγικής (ΑΑΤ) ανήλθε σε 2.449 χιλιάδες ευρώ και στον τομέα των Επίγειων Μεταφορών (SST) σε 1.993,4 χιλιάδες ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δρ Μιχάλης Κυριακόπουλος (ΕΕ, Γενική Διεύθυνση Έρευνας) παρουσίασε την νέα προκήρυξη του προγράμματος 'Μεταφορές (συμπ. της Αεροναυτικής)'. Η αναμενόμενη πρόσκληση, η οποία θα ανακοινωθεί στις 20 Ιουλίου), έχει προϋπολογισμό 145 εκατ. ευρώ για τον τομέα της Αεροναυπηγικής και 150 εκατ. ευρώ για τον τομέα των Επίγειων Μεταφορών. Η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 1 Δεκεμβρίου του 2011.
Τέλος, ο Καθηγητής Στέλιος Θωμόπουλος (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) παρουσίασε το πρόγραμμα Galileo και το σύστημα OptiTrans.
Οι παρουσιάσεις και το video της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ: http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2011-06-27
Σημειώνεται ότι το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τα προγράμματα του 7ου ΠΠ: 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών', 'Ενέργεια', 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες', 'ΙΔΕΕΣ', 'Ερευνητικές Υποδομές', 'Περιφέρειες της Γνώσης' και 'Ερευνητικό Δυναμικό'. Οι σχετικές υπηρεσίες, που παρέχονται χωρίς κόστος, περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης (http://helpdesk.ekt.gr/fp7), τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη. Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργεί ειδικός δικτυακός τόπος (www.ekt.gr/fp7), εκδίδεται Οδηγός συμμετοχής και αποστέλλονται τακτικά ενημερωτικά δελτία.