Πρόσκληση συμμετοχής στην ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή ERINHA για βιολογικούς παράγοντες υψηλής παθογένειας

26.09.2011

Πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στη λίστα ενδιαφερομένων για χρήση της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής ERINHA (European Infrastructure for Highly Pathogenic Agents), για διαγνωστικούς ή και ερευνητικούς σκοπούς αναφορικά με μικροοργανισμούς υψηλής παθογένειας, καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Στόχος της Ερευνητικής Υποδομής, που συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, είναι να ενισχύσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την έρευνα και την εργαστηριακήν επιτήρησην μικροοργανισμών υψηλής παθογένειας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταδίδονται εύκολα, δεν προλαμβάνονται ούτε θεραπεύονται, χαρακτηρίζονται από υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και η διαχείριση τους γίνεται αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις βιοασφάλειας επιπέδου 4 (BSL4).

Η ΕRΙΝΗΑ παρέχει πρόσβαση στις σύγχρονες υποδομές BSL4 για όλους τους Ευρωπαίους ερευνητές, για ερευνητικούς ή και διαγνωστικούς λόγους. Η υποδομή προωθεί την εναρμόνιση των διαδικασιών βιοασφάλειας και βιοπροστασίας στην Ευρώπη, καθώς και την ανάπτυξη προτύπων διαδικασιών για τη διαχείριση και διάγνωση των βιολογικών παραγόντων υψηλής παθογένειας και την εκπαίδευση χρηστών σε διαδικασίες εργαστηρίων βιοασφάλειας επιπέδου 4.

Συντονιστής της προπαρασκευαστικής φάσης είναι ο γαλλικός οργανισμός INSERM, ενώ συμμετέχουν ακόμα 22 εταίροι και 13 συνδεδεμένοι συνεργάτες από 16 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Στην παρούσα φάση διαμορφώνεται το νομικό, οργανωτικό και οικονομικό πλαίσιο που απαιτείται για το στάδιο της κατασκευής και της λειτουργίας της Ερευνητικής Υποδομής.

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται σε βάση δεδομένων οι δυνητικοί χρήστες της ERINHA. Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Ινστιτούτο Παστέρ και τον Δρ Δ. Σγούρα (Τηλ.: 210 6478832, e-mail: sgouras@pasteur.gr).