Οι νέες ερευνητικές εξελίξεις στον τομέα της Βιοφωτονικής και η αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στις πρακτικές της υγειονομικής περίθαλψης, με τη συνεργασία ερευνητών και ιατρών, συζητήθηκαν σε συνάντηση 50 εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συζήτηση εστίασε σε τεχνολογίες που βασίζονται στο φως για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων και, πιο συγκεκριμένα, σε νέες εφαρμογές που αφορούν τη χρήση του φωτός στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, στην οδοντιατρική και στην αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer.
Η συνάντηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου αριστείας Photonics4life, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι ερευνητικοί οργανισμοί από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του δικτύου στοχεύει στη συνεργασία ερευνητών και ιατρών για την κατανόηση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση νέων αναγκών στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα, ιατροί που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση του καρκίνου, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την ανοσολογία έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν άμεσα με φυσικούς που ειδικεύονται στα λέιζερ, με lab-on-a-chip τεχνολόγους, και με ειδικούς στην ανάπτυξη μικροσκοπίων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο συντονιστής του έργου καθηγητής Jurgen Popp αναφέρθηκε στις ακτίνες Χ και τα μικροσκόπια, εφευρέσεις που αναπτύχθηκαν από φυσικούς και άλλαξαν την ιατρική επιστήμη. Τον 21ο αιώνα, συνεχίζει ο καθηγητής, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα του καρκίνου, οι καρδιακές παθήσεις, το AIDS, καθώς και νέες απειλές πανδημίας. Μία σημαντική πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί ότι τεχνολογίες αιχμής που απορρέουν από έρευνες σε τομείς όπως η φυσική, η μηχανική, η χημεία και η βιολογία εφαρμόζονται τάχιστα στην ιατρική πρακτική.
Σύμφωνα με την Δρ Μαρία Φαρσάρη, ερευνήτρια του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ και διοργανώτρια της εκδήλωσης, 'η οικονομική και αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει ιδανικά να είναι διαθέσιμη σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ως εκ τούτου είναι πιο σημαντικό από ποτέ η επιστημονική και ιατρική κοινότητα να ενώσουν τις προσπάθειές τους'.
Οι παρουσιάσεις της συνάντησης είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο του έργου:
http://www.photonics4life.eu/P4L/Events/Annual-Meeting-of-Photonics4Life-2011
Για περαιτέρω πληροφορίες: Δρ Μαρία Φαρσάρη, ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, E-mail: mfarsari@iesl.forth.gr.