Ημερίδα ΕΚΤ για τη νέα προκήρυξη του προγράμματος Eco-innovation της ΕΕ

09.05.2011

Η νέα προκήρυξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Eco-innovation για την οικολογική καινοτομία, που ανακοινώθηκε στις 27 Απριλίου με προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ, θα παρουσιαστεί στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, μέλος του Enterprise Europe Network - Hellas, στις 20 Μαΐου 2011, στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας ).

Η πρωτοβουλία Eco-innovation εντάσσεται στο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP) της ΕΕ και στοχεύει στην εφαρμογή καινοτόμων ιδεών, προϊόντων και διαδικασιών στην αγορά και τη βιομηχανία. Η ανάπτυξη και προώθηση της 'οικολογικής καινοτομίας' αποτελεί για την ΕΕ ένα εργαλείο-κλειδί για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων του σήμερα, αλλά και τη μακροπρόθεσμη εξασφάλιση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας με την ορθότερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013.

Η νέα προκήρυξη θα καλύψει τις θεματικές περιοχές: Ανακύκλωση Υλικών, Αειφορία Κτιρίων, Τρόφιμα & Ποτά, Νερό και Πράσινο Επιχειρείν. Οι προτάσεις υποβάλλονται από έναν ή περισσότερους οργανισμούς, ιδιωτικούς ή δημόσιους, εγκατεστημένους σε ευρωπαϊκές χώρες. Το κάθε έργο έχει μέγιστη διάρκεια 36 μήνες. Το πρόγραμμα καλύπτει το 50% του συνολικού προϋπολογισμού. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι στις 8 Σεπτεμβρίου 2011.

Η εκδήλωση του ΕΚΤ, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, απευθύνεται σε φορείς που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με δραστηριότητες ανάπτυξης οικο-καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών, διαδικασιών παραγωγής και επιχειρηματικών μεθόδων διοίκησης που αποσκοπούν στην αποτροπή ή τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων για το περιβάλλον και που συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση της χρήσης ενεργειακών πόρων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο εκπρόσωπος της ΕΕ Δρ Θ. Στάικος, ο οποίος θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες και τους κανόνες συμμετοχής της προκήρυξης. Ο Δρ Ευάγγελος Παπαδάκης από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών θα παρουσιάσει την ελληνική εμπειρία σε έργα του Eco-innovation. Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, ο Δρ Θ. Στάικος θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με όσους έχουν συγκεκριμένες ιδέες για προτάσεις στο Eco-innovation. Όσοι ενδιαφέρονται για κατ΄ιδίαν συνάντηση, θα πρέπει να αποστείλουν, έως τη Δευτέρα 16 Μαΐου, μια σύντομη περιγραφή της ιδέας τους στην κα Αργυρώ Καραχάλιου (e-mail: akarah@ekt.gr).

Σημειώνεται πως το Enterprise Europe Network-Hellas, μέλος του οποίου είναι το ΕΚΤ, υποστηρίζει το πρόγραμμα Eco-innovation ως Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ελλάδα.