Τη δράση 'Δημιουργία Καινοτομικών Επιχειρήσεων - Ένα ελληνικό προϊόν, Μια αγορά: ο Πλανήτης' ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013. Στόχος είναι η δημιουργία καινοτομικών συστάδων (clusters) επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών σε θεματικά πεδία με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την τόνωση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας τη χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 17 Οκτωβρίου 2011.
Σύμφωνα με το Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καινοτομικές συστάδες είναι 'ομάδες ανεξάρτητων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε έναν συγκεκριμένο τομέα και γεωγραφική περιοχή με σκοπό την ενθάρρυνση της καινοτομίας μέσω της ενίσχυσης ισχυρών αλληλεπιδράσεων, της από κοινού χρήσης πόρων και της ανταλλαγής γνώσης και τεχνογνωσίας, με αποτελεσματική συμβολή στη μεταφορά τεχνολογίας, τη δικτύωση και διάχυση της πληροφορίας μεταξύ των επιχειρήσεων / μελών του συμπλέγματος'.
Χαρακτηριστικά τους είναι η ανάπτυξη/αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, η ένταση γνώσης, η γεωγραφική τους συγκέντρωση, η διασύνδεση σε αλυσίδα προστιθέμενης αξίας για την παραγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών και ο ισχυρός προσανατολισμός σε εξαγωγές.
Η δράση θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο αποτελεί η παρούσα πρόσκληση, η οποία είναι ανοικτή σε όλους τους θεματικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας. Θα δοθεί έμφαση στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας, στους τομείς: Υλικά και Χημικά, Αγροβιοτεχνολογία και Τρόφιμα, Πληροφορική, Επικοινωνίες και Υπηρεσίες έντασης γνώσης, Υγεία και Βιοϊατρική, Ενέργεια και Περιβάλλον. Απευθύνεται σε προϋπάρχοντα δίκτυα επιχειρήσεων και ερευνητικών / ακαδημαϊκών φορέων, υπό την εκπροσώπηση και τον συντονισμό ενός φορέα αρωγού (Tα δίκτυα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις από τις οποίες τουλάχιστον 8 να είναι ΜΜΕ και κατ' ελάχιστον 1 ερευνητικό/ακαδημαϊκό φορέα της ημεδαπής).
Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια συγκροτημένη εικόνα τόσο για τις απαιτήσεις της αγοράς στους τομείς με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα, όσο και για τα χαρακτηριστικά των συστάδων (καινοτομικό δυναμικό, κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων, ρόλος του φορέα αρωγού, κ.λπ.) και τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες (κοινές υποδομές, συστέγαση, ανάπτυξη καινοτομικών δραστηριοτήτων, κ.ά.). Στην πρόταση θα συνυποβάλλεται η χαρτογράφηση του θεματικού τομέα και επιχειρηματικό προσχέδιο για την αναπτυξιακή στρατηγική της συστάδας.
Σε δεύτερο στάδιο, οι προτάσεις που θα κριθούν αξιόλογες θα κληθούν να υποβάλουν πλήρη επιχειρηματικά και χρηματοδοτικά σχέδια για συγκεκριμένες δραστηριότητες στο πλαίσιο της προώθησης της καινοτομικής τους δραστηριότητας. Η ΓΓΕΤ θα αξιολογήσει τα παραπάνω στοιχεία και θα χρηματοδοτήσει τη Φάση Πιλοτικής Λειτουργίας αυτών με τις μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας. Η δράση εντάσσεται στο ΕΠΑΝ ΙΙ το οποίο θα χρηματοδοτήσει την Φάση Πιλοτικής Λειτουργίας, από κοινού με τα 5 ΠΕΠ μεταβατικής στήριξης του ΕΣΠΑ (στόχου 2).
Οι προτάσεις υποβάλλονται έως τις 17 Οκτωβρίου (και ώρα 15.30) στα αγγλικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://apps.gov.gr/minedu/clusters/
Στη συνέχεια, έως τις 24 Οκτωβρίου 2011 (και ώρα 15:30) θα υποβάλλεται αντίγραφο της πρότασης στην ελληνική γλώσσα, σε έντυπη μορφή, στο πρωτόκολλο της ΓΓΕΤ.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τη ΓΓΕΤ: Ειρήνη Σημαντήρα (Προϊσταμένη Τμήματος Προκήρυξης και Αξιολόγησης, Διεύθυνση Ερευνητικών Προγραμμάτων, ΓΓΕΤ, Τηλ.: 210 7709349/7458148, Εmail: rsim@gsrt.gr) και Βασιλική Κερασιώτη (Χειρίστρια Προγράμματος, Τμήμα Προκήρυξης και Αξιολόγησης, Διεύθυνση Ερευνητικών Προγραμμάτων, ΓΓΕΤ, Τηλ.: 210 7709349/7458146, email: vker@gsrt.gr).
Επίσης ερωτήματα σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν να υποβάλλονται στην ηλ. διεύθυνση: clusters@minedu.gov.gr.