Καινοτόμα προϊόντα διατροφής από Έλληνες φοιτητές

10.10.2011

Με τη βράβευση 4 νέων οικολογικών καινοτόμων προϊόντων διατροφής, που πρότειναν Έλληνες φοιτητές, ολοκληρώθηκε ο 1ος Διαγωνισμός ECOTROPHELIA του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Το 1ο βραβείο κέρδισε ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το προϊόν 'Eco - Parizaki Sea Food'.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται στη Γαλλία εδώ και δώδεκα χρόνια και αποτελεί θεσμό για τον χώρο των τροφίμων, με πολλά από τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν, να διατίθενται πλέον στη γαλλική αγορά. Από το 2008 ο ECOTROPHELIA επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διεξήχθη φέτος για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ, που κάλεσε φοιτητές όλων των βαθμίδων των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας να αναπτύξουν πρωτοποριακά προϊόντα διατροφής, με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να υποστηρίξει τους νέους Έλληνες φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού όλες οι προτάσεις αξιολογήθηκαν έτσι ώστε να προκύψουν 6 ομάδες φοιτητών οι οποίες περάσανε στο δεύτερο μέρος. Στόχος των ομάδων ήταν να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μήνες ένα καινοτόμο προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του, να διακρίνεται και για τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Στη συνέχεια αναδείχθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού.

Το προϊόν που κατέκτησε την 1η θέση (χρηματικό ποσό 1.200 ευρώ) είναι το 'Eco - Parizaki Sea Food' που προέκυψε από τη συνεργασία φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το νέο προϊόν συνδυάζει τη διατροφική αξία των θαλασσινών και την οικολογική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, σε μια νόστιμη και υγιεινή διατροφική επιλογή ενός νέου τύπου αλλαντικού από θαλασσινά. Τα προϊόντα που αξιοποιήθηκαν είναι κυρίως μέρη από τις πρώτες ύλες των θαλασσινών που προκύπτουν μέσα από διεργασίες μεταποίησης όπως είναι η κοπή σε ροδέλες, η φιλετοποίηση κ.ά. Εμπλουτισμένο με βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο και με μόλις 22 θερμίδες ανά φέτα, το νέο προϊόν απευθύνεται στο κοινό που αναζητά μια επιλογή χωρίς κορεσμένα λιπαρά, χημικά συντηρητικά και τεχνητές χρωστικές ουσίες.

Η ιδέα και η μέθοδος παραγωγής του 'Eco - Parizaki Sea Food' έχουν πατενταριστεί και το τελικό προϊόν αναμένεται να βγει στην αγορά το 2012. Εκτός από την Ελλάδα, το 'Eco - Parizaki Sea Food' θα παρουσιαστεί μέσω προωθητικών ενεργειών σε χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Σημειώνεται ότι οι νικητές του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το προϊόν τους στο ευρωπαϊκό κοινό, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών 'Anuga', που πραγματοποιείται στην Κολον0ία της Γερμανίας (8-11 Οκτωβρίου 2011).

Το 2ο βραβείο (χρηματικό ποσό 800 ευρώ) κέρδισε η ομάδα που δημιούργησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε στον διαγωνισμό με το προϊόν 'Sweet Variation - Semolina Halva' που είναι ένα παραδοσιακό προϊόν ψυγείου έτοιμο προς κατανάλωση, πλούσιο σε σελήνιο, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με φυτικές ίνες και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Διακρίνεται για τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του αλλά και για τη χρήση οργανικών πρώτων υλών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την παραγωγή του.

Το 3ο βραβείο (χρηματικό ποσό 500 ευρώ) μοιράστηκαν δύο καινοτόμα προϊόντα που αναπτύχθηκαν από ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το πρώτο, με το όνομα 'Magic Key', είναι ένα dressing σαλάτας με βάση το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο που η καινοτόμος συσκευασία του, στην οποία ενσωματώνονται διάφορα μπαχαρικά, επιτρέπει στον καταναλωτή να επιλέξει τη γεύση, που επιθυμεί. Το δεύτερο είναι το 'Green Mediterranean Deli Salad', μια προσυσκευασμένη έτοιμη προς κατανάλωση σαλάτα, που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ελληνικά λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας. To συγκεκριμένο προϊόν έχει μεγάλο δείκτη ελέγχου κορεσμού και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο και καροτενοειδή και είναι συσκευασμένο σε περιέκτες πολυπροπυλενίου και επεξεργασμένο με τη τεχνολογία της υπερυψηλής πίεσης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων: 'Η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για προϊόντα, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. O ΣΕΒΤ πιστεύει ότι οι δράσεις και οι μηχανισμοί, που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα γι' αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με τις ανάγκες του παραγωγικού τομέα'.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Κ. Κοκκινοπλίτης αναφέρθηκε, στον χαιρετισμό του, στην ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που περιλαμβάνει στροφή της ελληνικής οικονομίας σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και τεχνολογικής καινοτομίας