Με επιτυχία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) η πρώτη ημερίδα της δράσης 'Ημέρες Συνεργασίας: ΕΛ/ΛΑΚ & Επιχειρηματικότητα' το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η εκδήλωση εγκαινίασε μια σειρά δράσεων κατά τις οποίες επιχειρήσεις που παρέχουν εφαρμογές ή υπηρεσίες Ανοικτού Λογισμικού θα έρχονται σε επαφή με φορείς-χρήστες, αλλά και με την κοινότητα προγραμματιστών. Οι Ημέρες Συνεργασίας θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενώ τον Μάιο θα διοργανωθεί το Συνέδριο 'ΕΛ/ΛΑΚ: Ευκαιρίες και Δυνατότητες για Ανάπτυξη'.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες μετάβασης σε Ανοιχτό Λογισμικό Γραφείου από τον κ. Ιωάννη Κοτρώτσιο και τον κ. Παναγιώτη Καραμπέρη, για τις εταιρείες Olympic Catering και Νηρεύς αντίστοιχα. Στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες. Οι εισηγητές παρουσίασαν τον τρόπο μετάβασης αλλά και τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, και ανέλυσαν τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι και πως αυτές ξεπεράστηκαν.
Η πρωτοβουλία 'ΕΛ/ΛΑΚ & Επιχειρηματικότητα' αποβλέπει στη συνεργασία όλων των φορέων που έχουν άμεσο ή έμμεσο ρόλο στη διάδοση, ανάπτυξη και χρήση ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα, μέσω δυο εκδηλώσεων τον μήνα (μια τεχνική στην μέση του μήνα και μια ανοιχτή εκδήλωση στο τέλος κάθε μήνα). Απευθύνεται σε εταιρείες που είτε δραστηριοποιούνται στον χώρο του Ανοικτού Λογισμικού, είτε ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα οφέλη του, καθώς και σε φορείς χρήστες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί κοινότητα από εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτού λογισμικού και να αναδειχθεί το εναλλακτικό μοντέλο επιχειρηματικότητας του Ανοιχτού Λογισμικού, που ενισχύει την τεχνογνωσία και την απασχόληση στην τοπική οικονομία.
Oι παρουσιάσεις των ομιλητών και το βίντεο της εκδήλωσης διατίθενται στον δικτυακό τόπο http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2011-02-26/index.html.
Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ 2011
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις 'ΕΛ/ΛΑΚ & Επιχειρηματικότητα', η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα διοργανώνει συνέδριο με θέμα 'ΕΛ/ΛΑΚ: Ευκαιρίες και Δυνατότητες για Ανάπτυξη' την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στην Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο). Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 22 Μαΐου, αντίστοιχες ημερίδες θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Λάρισα.
Στο φετινό συνέδριο θα γίνουν παρουσιάσεις που θα καλύπτουν θέματα όπως η Δημόσια Διοίκηση, τα Ανοικτά Πρότυπα και το Ανοικτό Περιεχόμενο, οι Κοινότητες Ανοικτού Λογισμικού, αλλά και το ΕΛ/ΛΑΚ ως Εναλλακτικό Μοντέλο Επιχειρηματικότητας. Επίσης, θα υπάρξουν πάνελ ανοιχτής συζήτησης με θέματα όπως 'Μην κοιτάς μόνο τι κάνεις εσύ για το ΕΛ/ΛΑΚ, δες και τι μπορεί να κάνει το ΕΛ/ΛΑΚ για εσένα'.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η ΕΕΛ/ΛΑΚ προσκαλεί δημιουργούς (developers) ΕΛ/ΛΑΚ αλλά και γενικά όσους συμβάλουν (contributors) σε έργα Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την πρότασή τους και να δηλώσουν την πόλη για την οποία θέλουν να συμμετέχουν, συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα http://conf.ellak.gr, το αργότερο έως τις 10 Απριλίου. Οι προτάσεις, οι οποίες θα κριθούν από επιστημονική επιτροπή, μπορούν να αφορούν τόσο παρουσιάσεις, όσο και εργαστήρια (workshops). Στην παραπάνω ιστοσελίδα, όπου θα ανακοινωθεί σύντομα και το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, πραγματοποιούνται και οι εγγραφές για την παρακολούθηση ομιλιών και εργαστηρίων. Σχετικά με την ΕΕΛ/ΛΑΚ
Σχετικά με την ΕΕΛ/ΛΑΚ
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Κύριος στόχος της είναι να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στον χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για το Ελεύθερο Λογισμικό και τα οφέλη χρήσης του.
Στην ΕΕΛ/ΛΑΚ συμμετέχουν οι φορείς: Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο 'Αθηνά', Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών, Ακαδημαϊκό Δίκτυο GUNET, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πολυτεχνείο Κρήτης, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών, Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, Ένωση Χρηστών & Φίλων Linux Ελλάδος.