Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χρηματοδοτεί τη σύνδεση έρευνας και αγοράς

08.04.2011

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) ανακοίνωσε τη νέα προκήρυξη 'Proof of Concept' για τη μεταφορά ερευνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία προκύπτουν από έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ, στην αγορά. Η προκήρυξη απευθύνεται σε ερευνητές που χρηματοδοτούνται ήδη από το πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη ανακοινώθηκε στις 29 Μαρτίου, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων στις 15 Ιουνίου και 8 Νοεμβρίου 2011.

Στόχος της νέας δράσης 'Proof of Concept' είναι να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις, αλλά και τις απρόβλεπτες ευκαιρίες για εμπορικές και κοινωνικές εφαρμογές, που προκύπτουν από το πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ για τους άριστους ερευνητές στην Ευρώπη. Στην προκήρυξη μπορούν να συμμετέχουν ερευνητές που, είτε υλοποιούν ένα έργο στο πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ, είτε το έχουν ολοκληρώσει τους τελευταίους 12 μήνες από την ανακοίνωση της προκήρυξης.

Η χρηματοδότηση ανά έργο ανέρχεται μέχρι τα 150.000 ευρώ για έναν χρόνο.Η Καλύπτονται δράσεις όπως τεχνική πιστοποίηση, έρευνα αγοράς, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, εντοπισμός εμπορικών και επιχειρηματικών ευκαιριών, θέματα στρατηγικής, έξοδα για την εκκίνηση νέας επιχείρησης, κ.λπ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα διαμορφώσει, ουσιαστικά, ένα πλήρες «πακέτο» ώστε οι ερευνητές να προσεγγίσουν επιχειρήσεις ή venture capitalists για περαιτέρω επενδύσεις στις τεχνολογίες τους.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας Καθ. Helga Nowothy, η πρωτοποριακή έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα επιστημονικά αποτελέσματα και νέες καινοτόμες τεχνολογίες με εμπορικές δυνατότητες. Η επιπλέον χρηματοδότηση του ERC δίνει στους ερευνητές την ευκαιρία να γεφυρώσουν τη λεγόμενη 'κοιλάδα του θανάτου', μια περίοδο όπου η έλλειψη επενδύσεων και άλλα εμπόδια δυσχεραίνουν την περαιτέρω ανάπτυξη νέων ιδεών.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το ΙΔΕΕΣ, παρέχει πληροφόρηση και υποστήριξη σε όσους υποβάλλουν προτάσεις. Για περισσότερες πληρφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δρ Cristina Pascual, E-mail: cpascual@ekt.gr, http://helpdesk.ekt.gr.