Τον Φεβρουάριο η νέα προκήρυξη της ΓΓΕΤ για 'Κοινά Καινοτομικά Έργα' στο ERA.Νet RUS

04.01.2011

Πιλοτική προκήρυξη με τίτλο 'Κοινά Καινοτομικά Έργα (Innovation Projects)' θα δημοσιεύσει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Διεύθυνση Διεθνούς Ε&T Συνεργασίας), τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του έργου δικτύωσης ERA.Νet RUS. Στόχος του ERA.net RUS, που χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, είναι ο από κοινού σχεδιασμός και η υλοποίηση ερευνητικών και τεχνολογικών έργων από οργανισμούς σε κράτη μέλη της ΕΕ, συνδεδεμένες χώρες και Ρωσία, με σκοπό την εδραίωση μιας μακροπρόθεσμης ερευνητικής συνεργασίας στην καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημοσιοποιηθούν 2 προκηρύξεις για 'Κοινά Καινοτομικά Έργα' και 'Συνεργατικά Επιστημονικά και Τεχνολογικά Έργα'.

Η πρώτη προκήρυξη για τα 'Κοινά Καινοτομικά Έργα' αναμένεται τον Φεβρουάριο και αφορά έργα εφαρμοσμένης έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης που στοχεύουν σε καινοτομικά προϊόντα και υπηρεσίες. Απευθύνεται σε επιστημονικούς, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς και εταιρείες από τη Ρωσία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Η κάθε πρόταση υποβάλλεται από κοινοπραξία τριών τουλάχιστον διαφορετικών εταίρων από τις χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να υπάρχει μία μικρή ρωσική καινοτομική επιχείρηση και μια επιχείρηση εγκαταστημένης σε κράτος μέλος. Η προκήρυξη δεν προβλέπει συγκεκριμένες θεματικές προτεραιότητες, αλλά καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνολογικών περιοχών που μπορεί να οδηγήσουν σε καινοτομίες υψηλού οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και τη Ρωσία

Η διάρκεια των έργων είναι έως δύο χρόνια και η ΓΓΕΤ θα χρηματοδοτήσει τους ελληνικούς οργανισμούς με το ποσό των 100.000-150.000 ευρώ ανά έργο, για αμοιβές προσωπικού, αγορά εξοπλισμού, εξειδικευμένες υπηρεσίες (ΙPR, νομικές συμβουλές κ.λπ.), δαπάνες μετακινήσεων και άλλα έξοδα έως 5% του προϋπολογισμού του έργου.

Για την παραλαβή των προτάσεων και τη διαχείριση των έργων συστήνεται Κοινή Γραμματεία, εγκατεστημένη στο Διεθνές Γραφείο του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR). Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει ηλεκτρονικά και θα αξιολογηθεί (peer review) από εξωτερικούς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από το διεθνή χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας/ΔΙΕ (Μαρία Γιαλούρη, τηλ.: 210-7458093, e-mail: m.gialouri@gsrt.gr).