Τέσσερις μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιβραβεύτηκαν στο πλαίσιο των Network Stars Αwards της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου του ευρωπαϊκού δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων Enterprise Europe Network στην Αμβέρσα, στις 13-15 Οκτωβρίου 2010. Τα βραβεία Network Stars επιβραβεύουν τις συνεργασίες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους στην ενιαία αγορά. Ανάμεσα στους 7 φιναλίστ του διαγωνισμού, μάλιστα, υπήρχαν και δυο ελληνικές συμμετοχές.
Νικήτρια συμμετοχή αναδείχθηκε εκείνη της γαλλικής εταιρίας ηλεκτρονικών Westline και της πολωνικής μηχανολογικής εταιρίας Gryftec που συνεργάστηκαν μέσω του δικτύου Enterprise Europe Network (με την υποστήριξη των μελών του δικτύου: Chambre de Commerce et d'Industrie Versailles Val-d'Oise Yvelines και West Pomeranian University of Technology), για να προσεγγίσουν νέες αγορές με την ηλεκτρονική συσκευή αυτοματοποίησης SmartDrive-S3.
Νικητές, επίσης, ήταν ο βέλγος επιχειρηματίας Serge Vleeschouwer και η γερμανική εταιρία AirMed Plus που συνεργάστηκαν, πάλι με τη μεσολάβηση του Enterprise Europe Network (μέλη του δικτύου: Agentschap Ondernemen Oost-Vlaanderen Office και Zentrum f?r Innovation und Technik Nordrhein-Westfalen) για την προώθηση ενός παιδικού κρεβατιού με σύστημα αντι-παλινδρόμησης (anti-reflux).
Οι ελληνικές συμμετοχές που έφτασαν στον τελικό ήταν δυο επιχειρηματικές συνεργασίες που επιτεύχθηκαν με τη βοήθεια του ελληνικού δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas. Η πρώτη είναι η συνεργασία του γερμανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Weitsprung GmbH με τον ελληνικό ξενοδοχειακό όμιλο P.A.P. Corp. SA (εταίροι Enterprise Europe Network: HA Hessen Agentur και Σύνδέσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) για προσφορά ταξιδιωτικών πακέτων σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, βίντεο για τη συγκεκριμένη ιστορία επιτυχίας με τίτλο «Trip of a lifetime» προβλήθηκε ως υπόδειγμα καλής συνεργασίας μελών του Δικτύου και αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών με κοινωνικές διαστάσεις, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Αμβέρσας.
Η δεύτερη ελληνική συμμετοχή αφορά τη συνεργασία της δανέζικης εταιρίας North Invent A/S και της ελληνικής Marel Electronics, οι οποίες δραστηριοποιούνται αμφότερες στον τομέα των συσκευών πλοήγησης. Οι εταίροι του δικτύου Enterprise Europe Network που έφεραν σε επαφή τις δυο επιχειρήσεις, προκειμένου να επεκτείνουν τις αγορές τους, είναι, από την πλευρά της Δανίας, το Agro Business Park, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Enterprise Europe Network αποτελεί ένα ενιαίο δίκτυο ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις., το οποίο δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 από την ΕΕ ως ένα βασικό κομμάτι του Προγράμματος Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία της ΕΕ. Καλύπτοντας 47 χώρες, περιλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ και των υποψήφιων χωρών, αλλά και των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Μεξικού, Ν. Κορέας, το δίκτυο είναι σε θέση να βοηθήσει τις ΜΜΕ να εκμεταλλευτούν τις διεθνείς ευκαιρίες και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκτός εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
Περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις έχουν καταφύγει μέχρι σήμερα στο Enterprise Europe Network για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Οι υπηρεσίες του δικτύου παρέχονται μέσω των 589 φορέων που το απαρτίζουν, και που αριθμούν περίπου 3.000 έμπειρα στελέχη. Στην Ελλάδα, το Enterprise Europe Network - Hellas (www.enterprise-hellas.gr), απαρτίζεται από 16 οργανισμούς κατανεμημένους σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανάμεσα στους οποίους και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας και διεθνούς συνεργασίας.