Βάζοντας πλώρη για νέες θάλασσες: Δανο-ελληνική επιχειρηματική συνεργασία με 'πλοηγό' το Enterprise Europe Network - Ηellas

07.02.2011

Το 2004, τρεις Δανοί επιχειρηματίες ίδρυσαν την εταιρεία North Invent A/S η οποία κατασκευάζει state-of-the-art συσκευές πλοήγησης (navigation monitors) για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Φτιαγμένες για να αντέχουν στις πιο αντίξοες συνθήκες, οι συσκευές της North Invent απαντώνται σε κάποια από τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου, από κρουαζιερόπλοια μέχρι πολεμικά αεροπλανοφόρα. Η αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό ήταν πάντα στις προτεραιότητες της εταιρείας, η οποία διαθέτει το 80% της παραγωγής της σε ευρωπαίους διανομείς και πράκτορες που, με τη σειρά τους, πουλάνε μεγάλο μέρος των προϊόντων στη Νότιο Κορέα και την Κίνα.

Όταν η North Invent άρχισε να αναζητά συνεργασίες στην Ελλάδα, επιστράτευσε τη βοήθεια του Enterprise Europe Network, το οποίο, με 3.000 εξειδικευμένα στελέχη σε 46 χώρες, βοηθά τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν επιχειρηματικές συνεργασίες παγκοσμίως. 'Ως ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά έθνη παγκοσμίως, η Ελλάδα αποτελεί φυσικά μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά για εμάς', εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής της North Invent, Finn Carlsen. Δυστυχώς, η εταιρεία δεν είχε ποτέ το χρόνο ή τους πόρους για να θέσει την Ελλάδα ως προτεραιότητα. 'Χάρη στο Enterprise Europe Network', λέει, 'βρήκαμε τώρα ένα εξαίσιο χειροπιαστό κίνητρο για να το κάνουμε.'

Μέσω του Δανέζικου Συνδέσμου Εξαγωγών (Danish Export Association), η North Invent ήρθε σε επαφή με τον Anders Skeem του Agro Business Park A/S, μέλος του Δικτύου στη Δανία. Αφού πήρε μια ιδέα για το τι αναζητούσε η North Invent, ο Skeem συζήτησε το θέμα με τον Κωνσταντίνο Καραμάνη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, μέλος του ελληνικού δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas. Ο Κ. Καραμάνης αναζήτησε τις κατάλληλες ελληνικές εταιρείες που θα ενδιαφέρονταν για το προφίλ της North Invent και, τελικά, 3 ελληνικές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους. Ο Skeem έδωσε στη North Invent τα προφίλ των τριών πιθανών συνεργατών και έτσι άρχισαν οι επαφές μεταξύ τους. 'Έχουμε στενή και μακροχρόνια επαφή με μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους σχεδόν τους τομείς που ενδιαφέρουν την ελληνική οικονομία και την παραγωγή τεχνολογίας', λέει ο κ. Καραμάνης.

Τελικά η North Invent ήρθε σε επαφή με τη Marel Electronics, μια ελληνική εταιρεία που επίσης κατασκευάζει συσκευές πλοήγησης για τον ναυτιλιακό τομέα. Επίσης, η Marel δραστηριοποιείται στον χώρο της συντήρησης και επισκευής και έχει ισχυρούς δεσμούς με τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, κάτι πολύ σημαντικό για τη δανέζικη επιχείρηση. Μετά από μια σειρά δοκιμών, οι δυο εταιρείες βρήκαν τα συστήματά τους συμβατά και αποφάσισαν να συνεργαστούν, προωθώντας η μια τα προϊόντα της άλλης. 'Με τη βοήθεια του Δικτύου ελπίζουμε να επεκτείνουμε τους διεθνείς μας ορίζοντες ακόμη μακρύτερα', λέει ο Κυριάκος Αλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Marel.

Μάλιστα, η επιχειρηματική συνεργασία που προέκυψε έφτασε στον τελικό του διαγωνισμού Network Stars Αwards 2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Enterprise Europe Network - Hellas που απαρτίζεται από 16 οργανισμούς κατανεμημένους σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανάμεσα στους οποίους και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), βοηθά ελληνικούς φορείς να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς που ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές, επιχειρηματικές και ερευνητικές τους ανάγκες, και τους υποστηρίζει σε όλη τη διαδικασία της συμφωνίας συνεργασίας.