Δεκαπέντε νεαροί επιστήμονες από όλο τον κόσμο βραβεύτηκαν για το υψηλής ποιότητας επιστημονικό τους έργο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες 2009 (2009 EU Contest for Young Scientists) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 και 16 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για 21η χρονιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με οικοδεσπότες-συνδιοργανωτές για φέτος το Γαλλικό 'Sciences a l'Ecole' και τη Γαλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (French Atomic Energy Commission- CEA).
Οι 87 συνολικά συμμετοχές προήλθαν από τους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς σε 38 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τον Καναδά, την Κίνα, της Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Οι νεαροί ερευνητές, ηλικίας από 14 έως 20 ετών, παρουσίασαν σημαντικά επιστημονικά έργα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών τομέων, από τη μηχανική και τα μαθηματικά μέχρι τη βιολογία και τις κοινωνικές επιστήμες.
Οι 15 ευέλπιδες που ξεχώρισαν μοιράστηκαν δώρα αξίας 51.500 ευρώ. Οι πρώτοι τρεις νικητές, οι οποίοι προέρχονται από την Ιρλανδία, την Ελβετία και την Πολωνία, κέρδισαν έπαθλα των 7.000 ευρώ για τα έργα 'Ανάπτυξη μεθόδου ελέγχου των σωματικών κυττάρων και η σημασία τους στην παραγωγή γάλατος', 'Dikranos - Ένα αεροπλάνο με όπισθεν' και 'Σπειροειδή Πλακίδια Ζώνης' αντίστοιχα.
Στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία νικητών, με βραβεία 5.000 ευρώ και 3.500 ευρώ αντίστοιχα ανά έργο, αναδείχθηκαν νεαροί ερευνητές από τη Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Μάλτα και Ισπανία, για έργα στις Φυσικές Επιστήμες, τη Μηχανική, τις Επιστήμες της Γης και τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Ένα νέο βραβείο, αυτό για τη διεθνή συνεργασία, απονεμήθηκε σε δυο νεαρούς επιστήμονες από τις ΗΠΑ για το έργο τους πάνω σε μια νέα θεραπεία για το Alzheimer.
Εκτός από τους βασικούς νικητές, τιμητικά βραβεία κέρδισαν και πολλοί άλλοι συμμετέχοντες. Πρόσκληση για τα βραβεία Nobel 2009 -και γνωριμία με τους υποψήφιους- εξασφάλισε η ομάδα της Πολωνίας, οι Ιρλανδοί νικητές θα συμμετάσχουν σε ένα 15νθήμερο καλοκαιρινό επιστημονικό φεστιβάλ το 2010, ενώ 25 ακόμα συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικά επιστημονικά ινστιτούτα όπως το CERN και το European Patent Offιce του Μονάχου.
Ο ετήσιος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες υπάγεται στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 'Η επιστήμη στην κοινωνία' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει μαθητές και φοιτητές να ασχοληθούν με την επιστημονική έρευνα και να στηρίξει την επαγγελματική σταδιοδρομία στον επιστημονικό χώρο. Tα έργα που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς προηγούμενων ετών έχουν οδηγήσει σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις, καθώς και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.