Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για Έρευνα και Τεχνολογία

01.09.2009

Στην ενθάρρυνση των ελληνικών φορέων για διεθνή συνεργασία E&T με αντίστοιχους φορείς της Τουρκίας, μέσω της κοινής εκτέλεσης ερευνητικών και τεχνολογικών έργων στους τομείς της επιστήμης του περιβάλλοντος, της βιοτεχνολογίας, των ΤΠΕ, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αλιείας-ιχθυοκαλλιέργειας, στοχεύει η Πράξη 'Διμερής Ε & Τ Συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας 2010-2011' που προκηρύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι ειδικότεροι στόχοι της πράξης περιλαμβάνουν την από κοινού ανάπτυξη της έρευνας μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειριών των ερευνητικών ομάδων στις δύο χώρες, τις αμοιβαίες μετακινήσεις και ανταλλαγές των ερευνητικών ομάδων και την προώθηση και στήριξη νέων ερευνητών. Τα κοινά ερευνητικά και τεχνολογικά έργα που θα ενισχυθούν αφορούν τους εξής τομείς έρευνας: Επιστήμη περιβάλλοντος σε σχέση με τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, Αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες, Βιοτεχνολογία με έμφαση σε εφαρμογές υγείας και γεωργίας, Πληροφορική και τεχνολογίες επικοινωνιών και η επίδρασή τους σε κοινωνικά και διοικητικά θέματα, Έρευνα και Ανάπτυξη στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον οδηγό εφαρμογής της πράξης, επιλέξιμες είναι όλες οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μετακινήσεις και ανταλλαγές μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των δύο πλευρών, απασχόληση ενός νέου ερευνητή για τις ανάγκες του έργου, υλοποίηση πειραμάτων και εργαστηριακών δοκιμών, έρευνες πεδίου, καθώς και κοινές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις. Όσο για τις επιλέξιμες δαπάνες, περιλαμβάνουν αποκλειστικά τα εξής: αμοιβή νέου ερευνητή, ανταλλαγές-μετακινήσεις, μετακινήσεις εσωτερικού για έρευνα πεδίου, αναλώσιμα, αγορά μικρού εργαστηριακού εξοπλισμού, έξοδα κοινών δημοσιεύσεων, ταχυδρομικά έξοδα και αγορά λογισμικού.

H προκήρυξη απευθύνεται σε όλους τους Δημόσιους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς φορείς της χώρας (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και Εργαστήρια αυτών), καθώς και σε φορείς που θεωρούνται δημόσιοι φορείς (με βάση το άρθρο 12 του Ν. 3297/23.12. 2004, ΦΕΚ 259Α/2004). Η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε 450.000 ευρώ (100% δημόσια δαπάνη), ενώ για κάθε έργο δεν θα ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 16η Οκτωβρίου 2009.

Η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Η συγκεκριμένη Πράξη υπάγεται στη Δράση 'Διμερείς, Πολυμερείς και Περιφερειακές Ε & Τ Συνεργασίες' στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα' (ΕΠΑΝ-ΙΙ), ?ξονας Προτεραιότητας 1: 'Δημιουργία και Αξιοποίηση της Καινοτομίας Υποστηριζόμενης από Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη' καθώς και των πέντε Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.

Αρμόδιος φορέας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ (http://www.gsrt.gr) ή να επικοινωνήσουν με την κ. Ε. Σταυριανουδάκη (τηλ. 210-7458100, e-mail: estavri@gsrt.gr) ή την κ. A. Tσιλιάνου (τηλ. 210-7458092, e-mail: atsi@gsrt.gr).