Απολογισμός για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών στο 6ο ΠΠ

11.07.2008

Η Ευρώπη βελτιώνεται στην έρευνα υψηλής τεχνολογίας, αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή προσπάθεια για την κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης (Aho Report) για τη θεματική προτεραιότητα 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, ΤΠΕ (IST)' του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά την περίοδο 2003-2006, η χρηματοδότηση για ΤΠΕ ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 100 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά απαιτούνται αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ για την καλύτερη αξιοποίησή τους, σχολίασε η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας Viviane Reding.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της θεματικής προτεραιότητας, με επικεφαλής τον Esko Aho (πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας και Πρόεδρος του φινλανδικού Εθνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Ανάπτυξη - SITRA), εξέτασε, αφενός, την ανάπτυξη νέας γνώσης και καινοτομίας στο πλαίσιο του IST και, αφετέρου, τη σύνδεσή της με την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της Ευρώπης.

Όσον αφορά τα ερευνητικά αποτελέσματα, τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα είναι σημαντικά και η διαχείριση των επενδύσεων αποτελεσματική. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Ευρώπη.

Σε επίπεδο πολιτικής, η έκθεση Aho προτείνει ενιαίες και όχι κατακερματισμένες πολιτικές για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, διεθνοποίηση των συμβουλευτικών επιτροπών με κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, επέκταση των ηλεκτρονικών ερευνητικών υποδομών, έλεγχο των Κοινών Τεχνολογικών Πρωτοβουλιών από τα κράτη μέλη και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, προτυποποίηση για τη διαμόρφωση βιώσιμης πανευρωπαϊκής αγοράς για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, προκήρυξη «προ-εμπορικών» δημόσιων προμηθειών για την ανάπτυξη καινοτόμων αγαθών και υπηρεσιών, ανάπτυξη της Ενιαίας Αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο ερευνητικών έργων, διασύνδεση εθνικών και περιφερειακών ηλεκτρονικών υποδομών σε τομείς όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονική υγεία, κ.ά.

Όσον αφορά τις συνεργασίες στο πεδίο των ΤΠΕ, προτείνεται η ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σταθερή και μόνιμη βάση (όπως, για παράδειγμα, στις Κοινές Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες του 7ου ΠΠ), η διαμόρφωση πλατφόρμας για τη συνεργασία εταιρειών και επενδυτών venture capital, η ενθάρρυνση συνεργασιών με οργανισμούς από τρίτες χώρες, κ.λπ.

Σχετικά με την υποβολή προτάσεων, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν την ανανέωση του προγράμματος εργασίας σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις, την εστίαση σε ερευνητικά πεδία που η Ευρώπη έχει συγκριτικό πλεονέκτημα ή μπορεί να πρωτοπορήσει, την καλύτερη προσέγγιση των οργανισμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σε όλα τα στάδια της πρότασης, την υποβολή μικρότερων προτάσεων με έμφαση στους συμμετέχοντες, τη λεπτομερή και εποικοδομητική αξιολόγηση των προτάσεων που δεν χρηματοδοτούνται, την αξιολόγηση σε πολλαπλά στάδια (και σε δύο στάδια για τον τομέα 'Future and Emerging Technology'), τη χρηματοδότηση έργων με βάση τις πραγματικές επιδόσεις και όχι τις προβλεπόμενες δράσεις κάθε έργου, την υποβολή εκθέσεων προόδου μόνο όταν ολοκληρώνονται συγκεκριμένα παραδοτέα, τον επαναπροσδιορισμό των ερευνητικών στόχων κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των έργων, εφόσον είναι απαραίτητο, καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση ή μεταβολή της κοινοπραξίας.

Οι προτάσεις της έκθεσης Aho θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών' στο 7ο ΠΠ (Πληροφορίες: Γεωργία Μαζιώτη, Τηλ.: 210 7273925, Ε-mail: gmazio@ekt.gr).