Bυζαντινά Σύμμεικτα: Νέο διεθνές περιοδικό ανοικτής πρόσβασης

19.05.2008

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο των επιστημονικών δημοσιεύσεων εκδίδει, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το πρώτο διεθνές περιοδικό ανοικτής πρόσβασης με αντικείμενο τις Βυζαντινές Σπουδές.

Πρόκειται για το περιοδικό ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ, το οποίο αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της περιοδικής έκδοσης ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ του ΙΒΕ, που εκδιδόταν από το 1966. Το περιοδικό απέκτησε πλέον ηλεκτρονική μορφή και είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον δικτυακό τόπο www.byzsym.org, ενώ θα εκδίδεται σε έντυπη μορφή στο τέλος κάθε έτους.

Τα ΒΥZΑNΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ είναι το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του νέου εκδοτικού μηχανισμού του ΕΚΤ για επιστημονικές ηλεκτρονικές εκδόσεις, ενώ προετοιμάζεται η έκδοση ηλεκτρονικών περιοδικών στους τομείς των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας.

Οι επιστήμονες που έχουν ως αντικείμενο τις Βυζαντινές Σπουδές, μπορούν πλέον να αποστέλλουν άρθρα και βιβλία προς κρίση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού. Τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ δημοσιεύουν άρθρα και βιβλιοκρισίες στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα, επιτρέποντας στους συγγραφείς που δημοσιεύουν άρθρα στο περιοδικό να διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα επί των άρθρων τους.

Τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ φιλοδοξούν να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα των δημοσιεύσεων αξιοποιώντας συγχρόνως τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία. Κύρια πλεονεκτήματα της έκδοσης είναι το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο, οι σαφείς διαδικασίες έκδοσης και η άμεση δημοσίευση άρθρων που έχουν περάσει τη διαδικασία αξιολόγησης και επιμέλειας.

Τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ εκδίδονται ηλεκτρονικά στο πλαίσιο του έργου 'Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕ+Τ) - Γ' ΦΑΣΗ Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης' που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, εντάσσεται στην 'Ψηφιακή Ελλάδα' (www.psifiakiellada.gr) και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Κοινωνία της Πληροφορίας', Γ' ΚΠΣ 2000-2006).

Σημειώνεται ότι οι δράσεις του ΕΚΤ για την ανοικτή πρόσβαση (www.openaccess.gr) στοχεύουν στην ενίσχυση της εθνικής υποδομής έρευνας και τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού περιβάλλοντος συλλογής, οργάνωσης και διάθεσης περιεχομένου επιστήμης και τεχνολογίας.