Το Νότιο Αιγαίο στις πιο καινοτόμες περιφέρειες της Ευρώπης

27.03.2008

Καινοτόμα έργα που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομία της περιφέρειας τιμήθηκαν με τα Βραβεία RegioStars σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συνεδρίου 'Οι περιφέρειες για την οικονομική αλλαγή-διάδοση της αριστείας'. Οι νικητές προέρχονται από την Αλσατία, το Οresund, την Ουαλία, τα Δυτικά Midlands, το Yorkshire και το Humber. Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το έργο 'Πλωτή, αυτόνομη και φιλική για το περιβάλλον μονάδα αφαλάτωσης'.

Ο διαγωνισμός RegioStars στοχεύει στην προβολή καινοτόμων έργων με βάση τη γνώση που συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Danuta Hubner, οι περιφέρειες που στηρίζουν τις καινοτόμες προσεγγίσεις αποτελούν τον πραγματικό καταλύτη της ανάπτυξης, καθώς είναι οι παράγοντες που μετουσιώνουν σε απτά οφέλη για τους πολίτες τις επενδύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περιφέρειες από 18 κράτη μέλη με 71 έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) την περίοδο 2000-2006. Η αξιολόγηση έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων και οι νικητές είναι οι ακόλουθοι:

- Ενεργειακή αποδοτικότητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: το περιφερειακό έργο ENERGIVIE στην Αλσατία αφορά την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ενθαρρύνεται η ζήτηση σχετικού εξοπλισμού, αναβαθμίζονται οι ικανότητες των επαγγελματιών στους τομείς της ηλιακής ενέργειας, της ενέργειας από ξύλο και των κατασκευών, υποστηρίζονται πειράματα για την κατασκευή κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εκπονούνται μελέτες για τα βιοκαύσιμα, το βιοαέριο και τη γεωθερμική ενέργεια.

- Υποστήριξη ομάδων και δικτύων επιχειρήσεων: Η επιστημονική περιφέρεια Οresund, διακρατική συνεργασία Σουηδίας και Δανίας, περιλαμβάνει έξι πλατφόρμες καινοτομίας στις οποίες συμμετέχουν περιφερειακές αρχές, επιχειρήσεις και 14 πανεπιστήμια από τις δύο χώρες. Καλύπτουν θέματα τροφίμων, logistics, περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, υγείας, κ.ά.

Το κέντρο Optic Technium στην Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα (incubation centre) για νεοσύστατες επιχειρήσεις του τομέα της οπτικοηλεκτρονικής. Προσφέρει πρόσβαση σε ένα επιχειρηματικό κέντρο και σε ένα τεχνολογικό κέντρο στον τομέα της οπτικοηλεκτρονικής (οπτικής και ηλεκτρονικής τεχνολογίας) με εφαρμογές όπως επικοινωνίες με οπτικές ίνες, οπτική αποθήκευση DVD/CD, οθόνες τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτές λέιζερ και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

- Μεταφορά τεχνολογίας από ερευνητικά ιδρύματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ):
Το δίκτυο πανεπιστημίων EnviroINNOVATE στα Δυτικά Midlands του Ηνωμένου Βασιλείου βοηθά τις ΜΜΕ της περιφέρειας να αναπτύσσουν τεχνολογίες και να αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά θέματα, όπως η μείωση των εκπομπών, η ανάπτυξη βιοαποικοδομήσιμων συσκευασιών, κ.ά.

Τα Κέντρα Βιομηχανικής Συνεργασίας (Centres for Industrial Collaboration) από το Yorkshire και Humber του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την καινοτομία και την πλέον προηγμένη τεχνογνωσία που υπάρχει στα πανεπιστήμια του Yorkshire και του Humber προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης.

- Ειδική μνεία απονεμήθηκε σε δύο ακόμα έργα:
Η πλωτή, αυτόνομη και φιλική για το περιβάλλον μονάδα αφαλάτωσης στο Νότιο Αιγαίο αξιοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και παράγει πόσιμο νερό για τα νησιά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2000- 2006, του υπουργείου Ανάπτυξης, με ανάδοχο κύριο φορέα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το καινοτόμο έργο συνδυάζει σε ένα πλωτό μέσο, μια μονάδα αφαλάτωσης και μια μονάδα ανεμογεννήτριας που παρέχει άμεσα την ενέργεια που χρειάζεται, για να μετατραπεί το θαλασσινό νερό σε πόσιμο υψηλής ποιότητας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες τα ελληνικά νησιά. Σημαντική είναι η οικολογική διάσταση του εγχειρήματος, καθώς χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον άνεμο για να παράγει την απαιτούμενη ενέργεια, το νερό που αφαλατώνεται προέρχεται από το πέλαγος χωρίς να επιβαρύνει τους υδροφόρους ορίζοντες και η αφαλάτωση γίνεται χωρίς χημική επεξεργασία. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης είναι μηδενική. Το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται σχέδιο χρηματοδότησης παρόμοιων μονάδων σε κάθε μικρό νησί της Ελλάδας.

Το έργο Innovation Assistant από την περιφέρεια Niederοsterreich της Αυστρίας αφορά την ανάπτυξη ενός συστήματος που ενθαρρύνει τις ΜΜΕ να προσλαμβάνουν επιστήμονες που αποφοίτησαν πρόσφατα από το πανεπιστήμιο για να ενισχύσουν την τεχνολογική και καινοτομική τους ικανότητα.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός Regiostars 2009 ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων στις 15 Ιουνίου 2008. Οι φετινές κατηγορίες είναι: Έρευνα, Τεχνολογική ανάπτυξη και Καινοτομία, Προσαρμογή ή μείωση της κλιματικής αλλαγής, Ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά σποτ ή προγράμματα για την προβολή της Πολιτικής Συνοχής.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο:
http://ec.europa.eu/inforegio/innovation/regiostars_en.htm.