Το ευρωπαϊκό δίκτυο GΕANT, το μεγαλύτερο παγκοσμίως υπολογιστικό δίκτυο multi-gigabit (ευρυζωνικότητας υπερυψηλών συχνοτήτων) για την έρευνα και την εκπαίδευση, προχωρεί σε σύνδεση με παρεμφερή δίκτυα σε παγκόσμια κλίμακα, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου παγκόσμιου ερευνητικού δικτύου.
Στην Ευρώπη, το GEANT εξυπηρετεί 30 εκατομμύρια χρήστες σε περισσότερα από 3.500 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ενώ συνδέει 34 εθνικά ερευνητικά δίκτυα. Σύντομα θα συνδεθεί, μέσω ζεύξεων υψηλής ταχύτητας, με αναδυόμενες υποδομές περιφερειακών ερευνητικών δικτύων στα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και σε περιοχές της Μεσογείου, καθώς και επίσης και στην Ασία, τη Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Σύμφωνα με τη Viviane Reding, Επίτροπο της ΕΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας: 'Με την ικανότητα μαζικής επεξεργασίας δεδομένων που προσφέρει το GΕANΤ, η Ευρώπη μπορεί τώρα να φέρει σε επαφή τους καλύτερους ερευνητές στον κόσμο για να καταπιαστούν με τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Το γεγονός ότι η Ευρώπη επενδύει περίπου 23 εκατ. ευρώ ετησίως σε ένα ερευνητικό δίκτυο κορμού υψηλών ταχυτήτων αποβαίνει προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα προωθεί και τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητών σε παγκόσμια κλίμακα. Επενδύοντας περαιτέρω 90 εκατ. ευρώ, έως το 2012, στην τρίτη γενιά του GΕANT, η ΕΕ δεσμεύεται να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης του Διαδικτύου, καθώς και να επιδιώξει αδιάλειπτη και άμεση ερευνητική συνεργασία'.
Το GEANT δρομολογήθηκε το 2000 ως από κοινού χρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής δικτυακής υποδομής που αφορά την έρευνα και την εκπαίδευση. Προσφέρει τεράστια τεχνολογικά πλεονεκτήματα για μεγάλης κλίμακας επιστημονικά εγχειρήματα, χάρη στη μαζική ροή δεδομένων που μπορεί να υποστηρίξει. Συνδέει εθνικά δίκτυα έρευνας και εκπαίδευσης (NREN), με συνολικό μήκος που υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο και από τις συμμετέχουσες χώρες. Εταίροι του έργου είναι τα Εθνικά Δίκτυα Έρευνας και Εκπαίδευσης (NREN), η Διευρωπαϊκή Ένωση Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (TERENA) και το DANTE, το οποίο διαχειρίζεται και λειτουργεί το δίκτυο GEANT για λογαριασμό των NREN της Ευρώπης.
Το GEANT προσφέρει τεράστια τεχνολογικά πλεονεκτήματα σε μεγάλης κλίμακας επιστημονικά εγχειρήματα που απαιτούν μαζική ροή δεδομένων. Τέτοια έργα είναι για παράδειγμα το EXPReS, ένα ευρωπαϊκό έργο στο πλαίσιο του οποίου συνδέονται τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια του κόσμου με έναν υπερυπολογιστή που παράγει απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο, ή ο LHC, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων που βρίσκεται στο CERN και που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο μεμονωμένο επιστημονικό πείραμα που έχει ποτέ αναληφθεί.
Η Ελλάδα συνδέεται με το GEANT μέσω του δικτύου ΕΔΕΤ3 του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας, με σύνδεση 20 Gbps. Το ΕΔΕΤ3 είναι μια εθνική υποδομή στη διάθεση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, που κάνει δυνατή την απεριόριστη και σε ευρεία κλίμακα χρήση προηγμένων δικτυακών εφαρμογών, όπως η τηλεκπαίδευση, η τηλεδιάσκεψη και οι επικοινωνίες πολυμέσων σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας την καθημερινή δραστηριότητα των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας. Παράλληλα, υποστηρίζει εφαρμογές ηλεκτρονικής επιστήμης (e-science) και πλέγματος υπολογιστικών συστημάτων (GRIDs).