Δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση για όλους στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στο κέντρο της Αθήνας

04.03.2008

To ασύρματο δίκτυο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) (www.broadbandcity.gr) παρουσιάστηκε στην ημερίδα 'Προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες για τους πολίτες της Αθήνας' που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το τέταρτο σημείο δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας (μετά το Σύνταγμα, το Θησείο και την πλατεία Κοτζιά). Όπως τονίστηκε στην ημερίδα η χρήση των δημόσιων Wi-Fi HotSpots αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα από τους νέους, γεγονός που οδηγεί την πολιτεία στη χρηματοδότηση της λειτουργίας 100 παρόμοιων σημείων σε όλη την Ελλάδα. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ΕΙΕ στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων λειτουργίας του, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών.

Παρουσιάζοντας το ασύρματο δίκτυο του ΕΙΕ, ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, καθηγητής Β. Ασημακόπουλος, υπογράμμισε την ενθουσιώδη υποδοχή των δημόσιων ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων της Αθήνας από τους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε στη συμπληρωματική δράση 'Δες την Ψηφιακά', μέσω της οποίας επιδοτείται η απόκτηση φορητών υπολογιστών από φοιτητές. Αναφερόμενος στην εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, τόνισε ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα ως προς την ανάπτυξη υποδομών και περιεχομένου, και ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενθάρρυνση της χρήσης αυτών από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες (φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους, γυναίκες, άτομα τρίτης ηλικίας, κ.λπ.).

'Η θετική ανταπόκριση όλων, και ιδιαίτερα των νέων, στην αξιοποίηση των σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Internet, μας ενθαρρύνει να επεκταθούμε σε ακόμη περισσότερα σημεία. Σκοπεύουμε στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής να χρηματοδοτήσουμε στους επόμενους μήνες τη λειτουργία 100 παρόμοιων σημείων ασύρματης πρόσβασης, σε ανοιχτούς χώρους σε πόλεις της Ελλάδας' δήλωσε ο Β. Ασημακόπουλος.

Στο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του ΕΙΕ, καθ. Δ. Κυριακίδης, χαρακτήρισε το ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο του ΕΙΕ 'έργο προς όλη την κοινωνία'. Ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Ε. Μπούμπουκας, υπογράμμισε ότι το ΕΚΤ συμβάλλει στη μετεξέλιξη του περιεχομένου σε γνώση, ενώ επισήμανε ότι τα γρήγορα δίκτυα επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τη διάχυση του ψηφιακού περιεχομένου στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Στην εισήγησή της, η Προϊσταμένη του Τμήματος Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΕΚΤ, Δρ Ε. Σαχίνη, επικεντρώθηκε στο ρόλο του ΕΚΤ ως φορέα επιστημονικού, τεχνολογικού και πολιτιστικού περιεχομένου, και στις στοχευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει στην ακαδημαϊκή, την ερευνητική και την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό.

Oπως ανακοίνωσε η Ε. Σαχίνη, θα παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για όλο το 2008, έτος εορτασμού των 50 χρόνων του ΕΙΕ. Με την πρωτοβουλία αυτή ενισχύεται η λειτουργία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ως τόπου συνάντησης και εργασίας για ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές και μαθητές, παρέχοντας δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο και προηγμένες υπηρεσίες πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και τεχνολογίας.

Ο Υπεύθυνος της Μονάδας Συστημάτων & Δικτύων του ΕΚΤ, Δρ Π. Σταθόπουλος, παρουσίασε την τεχνολογική υποδομή του ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου του ΕΙΕ, και τις δράσεις εκπαίδευσης και υποστήριξης για την προβολή της ευρυζωνικότητας σε μαθητές σχολείων, επιχειρήσεις και εξειδικευμένο επιστημονικό κοινό, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Από τον Μάιο του 2007 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3.300 ασύρματες συνδέσεις, με συνεχώς αυξανόμενη τάση, ενώ εκατοντάδες μαθητές και στελέχη επιχειρήσεων έχουν παρακολουθήσει τα ενημερωτικά σεμινάρια.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο (Wi-Fi HotSpot) του ΕΙΕ λειτουργεί όλη την ημέρα και καλύπτει το ισόγειο του κτιρίου, όπου βρίσκονται η Βιβλιοθήκη Επιστήμης & Τεχνολογίας 'Κ.Θ. Δημαράς' και το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Tο Δημόσιο Ασύρματο Δίκτυο στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Συντάγματος, περιοχή Θησείου, πλατεία Κοτζιά), γνωστό ως Athenswifi, παρουσίασε ο επ. καθηγητής Νεκτάριος Κοζύρης (επιστημονικός υπεύθυνος του Athenswifi) δίνοντας ένα σύντομο ιστορικό της ανάπτυξής του και παραθέτοντας ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τη χρήση του. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το Athenswifi από την αρχή του έργου (Ιούνιος 2006) ο αριθμός χρηστών του δικτύου ανέρχεται σε 14.680, ο αριθμός των συνδέσεων σε 68.023 και ο όγκος δεδομένων που έχουν μεταφερθεί σε 3.59 ΤΒ.

Το Δίκτυο νέας γενιάς ΕΔΕΤ3 (ένα δίκτυο οπτικών ινών με ταχύτητες Gbit στην υπηρεσία της ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας) παρουσίασε η Δρ Α. Σεβαστή, εκπρόσωπος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας. Η Α. Σεβαστή αναφέρθηκε στις τεχνικές προδιαγραφές του ΕΔΕΤ3, τις ομάδες χρηστών, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τη διασύνδεσή του με το δίκτυο GEANT2. Υπογράμμισε δε ότι το όραμα για το μέλλον είναι οι ενοποιημένες ηλεκτρονικές υποδομές (e-infrastructures), oι οποίες θα είναι βιώσιμες, αξιόπιστες, προηγμένες, επεκτάσιμες και με δυνατότητα ανάπτυξης εφαρμογών για την έρευνα και την εκπαίδευση.

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών, καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση, είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (www.ekt.gr) καθώς και στο δικτυακό τόπο του Ασύρματου Ευρυζωνικού Δικτύου του ΕΙΕ (http://www.broadbandcity.gr).

Το έργο 'Προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Αττικής από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών' υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο της 'Ψηφιακής Ελλάδας' (www.psifiakiellada.gr) και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο (Μέτρο 4.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Κοινωνία της Πληροφορίας', Γ' ΚΠΣ 2000-2006).