Εθνικό δίκτυο υπερυπολογιστικών υποδομών και υπολογιστών υψηλών επιδόσεων

13.12.2010

Το έργο HellasHPC για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου αριστείας στον τομέα των υπερυπολογιστικών υποδομών και των Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2010 στην Αθήνα (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Στην ημερίδα, την οποία διοργανώσαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). συμμετείχαν περισσότεροι από 80 επιστήμονες που εμπλέκονται στην έρευνα υπερυπολογιστών στην Ελλάδα ή χρησιμοποιούν υποδομές υψηλών επιδόσεων ως βασικό εργαλείο έρευνας.

Το δίκτυο HellasHPC φέρνει κοντά επιστημονικές ομάδες, ερευνητές και χρήστες υπερυπολογιστικών υποδομών από τριάντα πέντε ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Το έργο σχετίζεται άμεσα με το PRACE (The Partnership for Advanced Computing in Europe), μια μοναδική πανευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή για Υπολογιστές Υψηλών Επιδόσεων (ΥΥΕ) που συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του HellasHPC θα γίνει σχεδιασμός και θα προταθεί η στρατηγική της Ελλάδας στον τομέα των υποδομών ΥΥΕ και ο βαθμός συμμετοχής της στην υποδομή του PRACE. H κύρια δραστηριότητα του δικτύου HellasHPC είναι η μελέτη σκοπιμότητας στην οποία θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση και οι απαιτήσεις της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας σε ότι αφορά υποδομές YYE. Στο πλαίσιο αυτό εκπονείται χρηματοοικονομική μελέτη για την αγορά και εγκατάσταση ενός υπερυπολογιστικού συστήματος στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιδιώκεται η δημιουργία, μέσω και της σύνδεσης των εταίρων, μιας ενιαίας και σταθερής κοινότητας Ελλήνων χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα εκμετάλλευσης υπερυπολογιστών για ερευνητικές και παραγωγικές δραστηριότητες. Το έργο ολοκληρώνει τις δραστηριότητες του τον Δεκέμβριο 2010.

Οι εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με την ομιλία του Δρ. Per Oster, διευθυντή του τομέα υπηρεσιών εφαρμογών στο CSC της Φινλανδίας (www.csc.fi). Ο Δρ. P. Oster παρουσίασε τις δραστηριότητες του CSC ως παράδειγμα ενός τυπικού Tier-1 κέντρου του PRACE, και ανέλυσε τη στρατηγική των σκανδιναβικών κρατών σε σχέση με τη συμμετοχή τους στην πανευρωπαϊκή υποδομή του PRACE. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του Δρ. Κώστα Μπέκα από την IBM Ζυρίχης, με θέμα το παρών και το μέλλον των υπερυπολογιστών, από άποψη αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικών απαιτήσεων και τεχνικών προγραμματισμού.

Στη συνεδρία που αφορούσε τις δραστηριότητες του έργου ο επικ. καθ. του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Κοτρώνης παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ερωτηματολογίων επιστημονικών εφαρμογών, που συμπληρώθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το έργο τον περασμένο Ιούλιο. Τα συμπεράσματα από την ανάλυση αυτή θα βοηθήσουν στη σκιαγράφηση του προφίλ των ελληνικών εφαρμογών υψηλών επιδόσεων που με τη σειρά τους θα καθορίσουν και τις τεχνολογικές επιλογές στο πλαίσιο της ανάπτυξης υπερυπολογιστικών υποδομών στη χώρα. Εν συνεχεία παρουσιάστηκε μια πρόταση για μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης υποδομών ΥΥΕ στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει ένα από τα κύρια κομμάτια της μελέτης σκοπιμότητας που θα παραδοθεί με την ολοκλήρωση του έργου. Η πρωινή συνεδρία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου HP-SEE (www.hp-see.eu) το οποίο συντονίζει το ΕΔΕΤ και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση υπερυπολογιστικών υποδομών στην Νοτιο-ανατολική Ευρώπη.

Η απογευματινή συνεδρία ήταν αφιερωμένη σε παρουσιάσεις ελληνικών εφαρμογών. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν από το ΕΜΠ και την ομάδα του καθ. Κυριάκο Γιαννάκογλου εφαρμογές παράλληλης υπολογιστικής μηχανικής. Από το ΕΙΕ ο Δρ. Αριστοτέλης Χατζηιωάννου παρουσίασε την εφαρμογή GRISSOM (GRids for In Silico Systems biOlogy & Medicine). Τέλος, ο Δρ. Δημήτρης Ντελλής από το ΕΠΙΕΣΕ/ΕΚΠΑ παρουσίασε εφαρμογές προσομοιώσεις μοριακής δυναμικής που αναπτύσσονται στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση με θέμα τις ανάγκες της Ελλάδας σε υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει και το αναμενόμενο αντίκτυπο που θα έχει η ανάπτυξή τους σε επιστημονικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι παρουσιάσεις των ομιλητών διατίθενται online στον δικτυακό τόπο του HellasHPC.