Προκηρύξεις 'digi-content' και 'digi-retail' για ευρυζωνικό περιεχόμενο και ψηφιακές επιχειρήσεις

Τις νέες προκηρύξεις 'digi-content' και 'digi-retail' ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, με στόχο την ενίσχυση της δημιουργίας ελληνικού ευρυζωνικού περιεχομένου και την 'ψηφιακή ενίσχυση' επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Οι προκηρύξεις απευθύνονται σε περισσότερες από 200.000 ελληνικές επιχειρήσεις και χρηματοδοτούνται με 120 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση' του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η δράση 'digi-content' αφορά τη δημιουργία δυναμικού και πλούσιου ελληνικού ευρυζωνικού περιεχομένου, το οποίο αξιοποιείται εμπορικά. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με εκδοτικές δραστηριότητες (εκδόσεις βιβλίων, επιστημονικών και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, εκδοτικούς οίκους, εκδόσεις τύπου, κ.ά.), παρόχους ενημερωτικού περιεχομένου, εταιρείες διαχείρισης έντυπου, κ.λπ. Σκοπός είναι να εμπλουτιστεί το ελληνικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και να ενισχυθεί η ψηφιακή του διάθεση μέσα από πολλαπλά τεχνολογικά κανάλια (ψηφιακοί αναγνώστες βιβλίων, tablet pc, συσκευές κινητής επικοινωνίας).

Η δράση έχει προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσει κατά 50% τις τεχνολογικές επενδύσεις σε ευρυζωνικό περιεχόμενο (συνολικό ύψος επενδύσεων: 40 εκατ. ευρώ). Η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων θα διαρκέσει από 6 Δεκεμβρίου 2010 έως 14 Ιανουαρίου 2011.

Η δράση 'digi-retail' αφορά την 'ψηφιακή ενίσχυση' επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, ώστε: α) να βελτιώσουν την εσωτερική διαχείριση και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, με αυτόματες διαδικασίες διαχείρισης αποθήκης, πωλήσεων, αγορών κ.λπ. και β) να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για πρόσβαση σε νέα καταναλωτικά προϊόντα, ηλεκτρονική προβολή και ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις μπορούν να υιοθετήσουν ολοκληρωμένες διαδικασίες για ψηφιακή λιανική, ηλεκτρονική τιμολόγηση, έξυπνες κάρτες, ηλεκτρονικά κουπόνια, διαφήμιση σε κοινωνικά δίκτυα, διασύνδεση φυσικού και ηλεκτρονικού κόσμου μέσω smart tags, διαδραστικές οθόνες κ.ά.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσει κατά 50% τις τεχνολογικές επενδύσεις σε ευρυζωνικό περιεχόμενο (συνολικό ύψος επενδύσεων: 200 εκατ. ευρώ). Η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων στη δράση θα διαρκέσει από 14 Ιανουάριου έως 15 Φεβρουαρίου 2011.

Οι δυο δράσεις, που υλοποιούνται από την εταιρεία 'Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ', εγκαινιάζουν σειρά καινοτομιών για τη διευκόλυνση όλων των επιχειρήσεων. Οι προκηρύξεις απευθύνονται για πρώτη φορά σε όλες τις επιχειρήσεις, από τις πολύ μικρές (με κανέναν εργαζόμενο) έως τις πολύ μεγάλες, ανεξαρτήτως προσωπικού ή κύκλου εργασιών. Προβλέπονται επενδύσεις με σημαντικά αυξημένους προϋπολογισμούς που θα καλύψουν πραγματικές ανάγκες επιχειρήσεων, ενώ η επιχορήγηση για τις μικρότερες επιχειρήσεις μπορεί να φθάσει έως 60%. Η υποβολή των προτάσεων γίνεται με πλήρως αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες για διαφάνεια και γρήγορα αποτελέσματα. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι επίσης ηλεκτρονική, αυτόματη και συγκριτική, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ: www.digitalaid.gr
Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού: www.infosoc.gr
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: www.mindev.gov.gr
Τηλ.: 8005000115