Σημαντική ελληνική παρουσία στην παγκόσμια αγορά μικροηλεκτρονικής

16.11.2010

Ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για το πώς ένας κλάδος ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να προσφέρει καινοτομία προστιθέμενης αξίας και να ανταγωνιστεί στη διεθνή αγορά, τονώνοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί η Ένωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (Hellenic Semiconductor Industry Association, HSIA), μια μη κερδοσκοπική ένωση εταιριών υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μικροηλεκτρονικής.

Η Ένωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών δημιουργήθηκε το 2005 και σήμερα περιλαμβάνει 50 βιομηχανικά μέλη και πάνω από 30 πανεπιστήμια και ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μέλη της δραστηριοποιούνται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (microchips) και ενσωματωμένων συστημάτων (embedded systems), παράγουν διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνολογία αιχμής, καινοτόμα προϊόντα και παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Μεταξύ των μελών της συγκαταλέγονται οι εταιρείες 4Plus, Alma Technologies, Analogies, Antcor, Bluedev, Bytemobile, DIAPLOUS MACHINE VISION, Dynesys, Elxys, EPOS, GDT, Gennet, Helic, InAccess Networks, Ιntracom Telecom, Micrel, Nanochronous, Nanoradio, Prisma, Sciensis, Sensap, Sitel, Brite, Theon, Theta, ThinkSilicon, Thyratron, Unibrain, APIX AUTOMATION, ASTROFOS, Cadence, eConais, Echovision, Elvityl Fasmetrics, Globetech, ELPRA, IRIDA Labs, Micro2Gen, Nanotropic, OPT Hellas, OTE, Raymetrics, Synopsys, Tropical, Video Search Systems, Virtual Trip, Zero One Mechatronics.

Στο πλαίσιο της HSIA αναπτύσσεται ένα οικοσύστημα συνεργαζόμενων και συμπληρωματικών φορέων με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την προαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ημιαγωγών στην Ελλάδα. Το πελατολόγιο των μελών της περιλαμβάνει πελάτες όπως: ATT, Brazil Telecom, Broadcom, CERN, Cypress, EADS Avionics, Freescale, Frigoglas, Fujitsu, Goodrich, Intel, Israel Aerospace Industries, Jazz, LG, Lockheed Martin, Mitsubishi, Motorola, NASA, Netlogic, NTT, O2 UK, OKI, Omega, Panasonic, Philips, RFMD, Rockwell Collins, Samsung, Sharp, Skyworks, Sony, T-Mobile, Texas Instruments, Toshiba, Xerox.

Η HSIA είναι ενεργό μέλος της European Semiconductor Industry Association (ESIA), ενώ πρόσφατα εντάχθηκε και στη Global Semiconductor Alliance (GSA), γεγονός που τη φέρνει στο κέντρο της διεθνούς αγοράς, πλαισιώνοντας 800 μέλη και μερικές από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες εταιρίες. Σύμφωνα με τον Διονύση Κολοκοτσά, Γενικό Διευθυντή της HSIA, 'Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η HSIA μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση των εξαγωγών. Η συμμετοχή μας στην GSA είναι ένα ακόμα βήμα για την ισχυροποίηση της θέσης μας στην διεθνή αγορά. Η GSA θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε νέους πελάτες και να αναδείξουμε τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας ως έναν αξιόπιστο συνεργάτη καινοτόμων λύσεων'.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η HSIA συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη International Electronics Forum (IEF) 2010, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στη Δρέσδη της Γερμανίας. Εκεί, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με ηγέτες επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της διεθνούς αγοράς μικροηλεκτρονικής. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Forum, με τη μεσολάβηση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, συντονιστή του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, η HSIA ήρθε σε επαφή, με στόχο την περαιτέρω συνεργασία, και με τη Silicon Saxony, τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή ένωση εταιριών που δραστηριοποιούνται στους ημιαγωγούς, την ηλεκτρονική και τα μικροσυστήματα.