Εκθεση για τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο

Έκθεση που παρουσιάζει την έως τώρα συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (7ο ΠΠ) δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμμετοχή των ΜΜΕ παρουσιάζεται ανά θεματική προτεραιότητα και ανά χώρα για το πρόγραμμα 'Συνεργασία', ενώ παρουσιάζεται και η συμμετοχή των ΜΜΕ στα προγράμματα 'Ικανότητες' και '?νθρωποι'.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συμβάσεις των έργων που έχουν υπογραφεί έως την 1η Απριλίου 2010, το σημαντικότερο συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι, για ολόκληρο το πρόγραμμα 'Συνεργασία', το 14,1% (1.263 εκατ. ευρώ) του προϋπολογισμού έως τώρα έχει πάει στις ΜΜΕ. Το πρόγραμμα έχει ακόμη 23.800 εκατ. ευρώ διαθέσιμα (το 72% του συνολικού προϋπολογισμού). Συνολικά αναμένεται να επωφεληθούν από το 7ο ΠΠ 20.000 ΜΜΕ, ενώ η συμμετοχή των ΜΜΕ στην χρηματοδότηση του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τον στόχο του 15%.

Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει - για πρώτη φορά - ανάλυση της συμμετοχής των ΜΜΕ ανά ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η συμμετοχή των ΜΜΕ είναι συγκεντρωμένη σε συγκεκριμένες περιφέρειες: περίπου το 30% εδρεύει σε 15 από τις 305 συνολικά περιφέρειες. Μόνο στις 3 από αυτές τις 15 περιοχές - και συγκεκριμένα στην Αττική, στις Βρυξέλλες και στη Βιέννη - η συμβολή της ΕΕ προς τις ΜΜΕ ξεπερνά τον στόχο του 15%. Γενικά, μισές από τις περιφέρειες που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία στο πλαίσιο του στόχου 'Σύγκλιση' των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών (NUTS level 2) φτάνουν τον στόχο του 15%.

Κάποια άλλα ενδεικτικά στοιχεία που καταγράφει η έκθεση είναι τα εξής:
-Υλοποιούνται 2.526 έργα στο πλαίσιο του προγράμματος 'Συνεργασία'
-Στο 70% αυτών των έργων συμμετέχει τουλάχιστον μια ΜΜΕ ως εταίρος
-28.079 είναι οι συμμετέχοντες συνολικά, εκ των οποίων οι 4.497 είναι ΜΜΕ (3.675 μοναδικές συμμετοχές ΜΜΕ)
-Ο μέσος όρος συμβολής της ΕΕ ανά συμμετοχή είναι συνολικά 312.117 ευρώ, ενώ ανά συμμετοχή ΜΜΕ είναι 280.757 ευρώ
-Μέσος όρος συμμετεχόντων ΜΜΕ ανά κοινοπραξία είναι 1,8 ΜΜΕ (με μέσο όρο εταίρων 11,1)
-Μεγαλύτερη συμμετοχή ΜΜΕ ανά κοινοπραξία: 3,3 στον τομέα Νανοτεχνολογία-Υλικά-Βιομηχανία-Κατασκευές και 2,6 στον τομέα Μεταφορές-Αεροναυτική-Διάστημα. Μικρότερη συμμετοχή ΜΜΕ: 0,4 στον τομέα των Ανθρωπιστικών-Κοινωνικών-Πολιτικών Επιστημών και 1,3 στον τομέα της Υγείας.

Όσον αφορά τις στατιστικές προβλέψεις της έκθεσης για το μέλλον, εκτιμάται ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για την περαιτέρω ώθηση της συμμετοχής των ΜΜΕ στα προγράμματα, το μερίδιο χρηματοδότησης των ΜΜΕ θα ανέβει στο 15,7% για τις προσκλήσεις των προγραμμάτων του 2011. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με 565 εκατομ. ευρώ σε συμβάσεις για τις ΜΜΕ.

Ολόκληρη η έκθεση 'SME Participation in FP7 - Report Spring 2010' διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/research/sme-techweb/pdf/smes-in-fp7-spring-2010_full-rep_en.pdf.