Ανακοινώθηκαν τα ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από τη δράση 'Συνεργασία'

22.07.2010

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στη δράση 'Συνεργασία' ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Στη δράση, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα' του ΕΣΠΑ, υποβλήθηκαν συνολικά 620 προτάσεις και εγκρίθηκαν 121 έργα με προϋπολογισμό περίπου 66 εκατ. ευρώ, στα οποία συμμετέχουν συμπράξεις επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων, ΑΕΙ και λοιπών φορέων.

Συγκεκριμένα, χρηματοδοτούνται 113 συνεργατικά έργα μικρής κλίμακας και οι 8 συνεργατικά έργα μεγάλης κλίμακας, στα οποία συμμετέχουν περίπου 300 επιχειρήσεις. Κάθε πρόταση αξιολογήθηκε από 2 Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες (τα έργα μεγάλης κλίμακας αξιολογήθηκαν αποκλειστικά από ξένους εμπειρογνώμονες), τα ονόματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν από τη ΓΓΕΤ.

Το εύρος των έργων που χρηματοδοτούνται, καλύπτει τομείς όπως: υγεία, κλιματική αλλαγή, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εφαρμογές βιοτεχνολογίας στη ενέργεια και το περιβάλλον, έξυπνα συστήματα μεταφοράς, 'πράσινες' οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, κλιματικές μεταβολές και επιπτώσεις από τη συνέργεια φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών παρεμβάσεων στο περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά, έρευνα για τη φτώχεια, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, κ.ά.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου για την ερευνητική πολιτική, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στα ακόλουθα ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτούνται:

- Ανάπτυξη εξελιγμένων μεθόδων για την κατανόηση και την παρέμβαση στα καρκινικά κυκλοφορούντα κύτταρα: Πρόκειται για συνεργατικό έργο μεγάλης κλίμακας με συντονιστή το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν 5 πέντε ερευνητικοί φορείς (ένας από το εξωτερικό) και 4 εταιρείες, θα αναπτύξει εξελιγμένες μεθόδους για την κατανόηση και την παρέμβαση στα καρκινικά κυκλοφορούντα κύτταρα (DTCs/CTCs) γεγονός που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου, καθώς και στη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία του. Η δημόσια δαπάνη δεν θα ξεπεράσει τα 2,383 εκατ. ευρώ.

- Ανάπτυξη στοχευμένων αντικαρκινικών φαρμάκων: Πρόκειται για συνεργατικό έργο μεγάλης κλίμακας με συντονιστή τον Τομέα Γενετικής του Ιδρύματος Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο οποίο συμμετέχουν 3 ερευνητικοί φορείς και 2 εταιρείες. Σκοπός του έργου είναι μια προηγμένη και στοχευόμενη θεραπευτική προσέγγιση που θα συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του εντέρου, χρησιμοποιώντας μικρά μόρια που θα δρουν ως αναστολείς, αποκλειστικά της μεταλλαγμένης, καρκινογόνου μορφής του ενζύμου PIK3CA. Η μέγιστη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 2,16 εκατ. ευρώ.

- Ανάπτυξη νέων (αντικαρκινικών) φαρμάκων που αναστέλλουν την αγγειογένεση: Πρόκειται για συνεργατικό έργο μεγάλης κλίμακας με συντονιστή το Εργαστήριο Χημείας Φυσικών Προϊόντων και Ιατρικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο έργο συμμετέχουν 3 ερευνητικοί φορείς και 2 εταιρείες. Σκοπός είναι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων με ένδειξη την αγγειογένεση αξιοποιώντας τη μοναδική βιβλιοθήκη περίπου 200 φυσικών προϊόντων που έχουν απομονωθεί από εκχυλίσματα φυτών της ελληνικής χλωρίδας, για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως η ανάπτυξη στερεών όγκων, η αρθροπάθεια, η διαβητογενής ισχαιμία των κάτω άκρων και η ισχαιμία του μυοκαρδίου. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με το μέγιστο ποσό του 1,495 εκατ. ευρώ.

- Ανάπτυξη και αξιολόγηση συστήματος ανίχνευσης και καταμέτρησης επιβλαβών μικροφυκών σε παράκτια οικοσυστήματα: Το συνεργατικό έργο μικρής/μεσαίας κλίμακας υλοποιείται με συντονιστή το Πολυτεχνείο Κρήτης και συνεργάτες 1 ερευνητικό φορέα και 2 εταιρείες. Σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός αυτόματου καταγραφικού συστήματος ανίχνευσης και καταμέτρησης επιβλαβών μικροφυκών σε πραγματικό χρόνο σε παράκτια οικοσυστήματα, με τη χρήση κυτταρομετρίας ροής. Το σύστημα θα παρακολουθεί και θα μεταδίδει μετρήσεις των επιβλαβών μικροφυκών και συμπληρωματικών φυσικο-χημικών παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο, πλήρεις, έγκυρες και αξιόπιστες χρονοσειρές και τη δυνατότητα πρόβλεψης και ενεργοποίησης κινδύνου, μέσω της ανάπτυξης προγνωστικού μοντέλου των τοξικών επεισοδίων. Η εφαρμογή στο πεδίο θα γίνει στον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας στη μέση ετήσια αλιευτική παραγωγή ψαριών. Η μέγιστη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 846.615 ευρώ.