Online τα αποτελέσματα μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κεραιών

Aμεση πρόσβαση στα αποτελέσματα μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργεί στο περιβάλλον σταθμών κεραιών σε όλη τη χώρα η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έχουν πλέον οι πολίτες που επισκέπτονται τον δικτυακό της τόπο στη διεύθυνση www.eeae.gr. Εκεί, μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των πεδίων, όπως καταγράφονται ανά περιοχή, και για τη σχέση των τιμών αυτών με τα θεσμοθετημένα όρια έκθεσης.

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, σε καμία από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2009 δεν διαπιστώθηκε υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από κλιμάκιο του Γραφείου Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της ΕΕΑΕ, με σκοπό την καταγραφή των επιπέδων της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και την εξακρίβωση της συμμόρφωσης ή όχι με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Ετησίως πραγματοποιείται από την ΕΕΑΕ μεγάλος αριθμός επιτόπιων ελέγχων στο περιβάλλον σταθμών κεραιών σε όλη τη χώρα. Το 2009 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.308 έλεγχοι, αριθμός ο οποίος υπερκαλύπτει τη θεσμοθετημένη υποχρέωση για πραγματοποίηση μετρήσεων στο 20% των αδειοδοτημένων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κεραιών εντός σχεδίου πόλεως. Συγκεντρωτικά στοιχεία για τις μετρήσεις αυτές αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι τεχνολογικός φορέας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και αρμόδια αρχή για θέματα ακτινοπροστασίας και πυρηνικής ασφάλειας στη χώρα. Κύριο μέλημά της είναι η προστασία του πληθυσμού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.