Ελληνικές επιτυχίες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ενέργεια

10.05.2010

Με 17 εκατ. ευρώ περίπου χρηματοδοτήθηκαν οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες από το πρόγραμμα Ενέργεια (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ), και συγκεκριμένα από τις 6 προκηρύξεις του 2009, ποσό που κατατάσσει τη χώρα 4η όσον αφορά τη χρηματοδότηση, σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι 8η χώρα σε αριθμό συμμετεχόντων στις προτάσεις που χρηματοδοτήθηκαν, καθώς 22 ελληνικοί οργανισμοί είναι εταίροι στα 58 έργα που χρηματοδοτούνται. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει τους ελληνικούς φορείς, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Ενέργεια.

Αναλυτικότερα, στις 3 γενικές προκηρύξεις του 2009, υποβλήθηκαν 182 προτάσεις από όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων χρηματοδοτούνται οι 47. Στην πρόσκληση για διεθνή συνεργασία με τη Βραζιλία υποβλήθηκαν 20 προτάσεις και χρηματοδοτείται μόνο 1 έργο, στην από κοινού πρόσκληση των προγραμμάτων 'Ενέργεια' και 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών' υποβλήθηκαν 14 προτάσεις και χρηματοδοτούνται 6, ενώ στην προκήρυξη 'BIOREFINERY' (από κοινού πρόσκληση με τα προγράμματα 'Τρόφιμα, γεωργία και βιοτεχνολογία', 'Νανοεπιστήμες, νανοτεχνολογίες, υλικά και νέες τεχνολογίες παραγωγής' και 'Περιβάλλον') υποβλήθηκαν 63 προτάσεις και χρηματοδοτούνται οι 4.

Όσον αφορά μελλοντικές προκηρύξεις στον τομέα της Ενέργειας, το 2011 αναμένονται οι γενικές προσκλήσεις του προγράμματος, καθώς και επιπλέον ευκαιρίες στα προγράμματα Διεθνούς Συνεργασίας (INCO) και NER300. Στο INCO αναμένονται προκηρύξεις για συνεργασία με την Ιαπωνία για την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων, προγράμματα ανταλλαγής ερευνητών με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, καθώς και ερευνητικές συνεργασίες με την Ινδία.

Tο πρόγραμμα NER300 για την κλιματική αλλαγή, που αναμένεται το καλοκαίρι του 2011, θα χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα επίδειξης για κατακράτηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και για καινοτόμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάθε χώρα μπορεί να συμμετάσχει με 1-3 μεγάλα και καινοτομικά έργα. Υπάρχουν ήδη οι προδιαγραφές για 8 έργα για την κατακράτηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και 34 έργα για καινοτόμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τα Ειδικά Προγράμματα του 7ου ΠΠ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ('Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών' (αναπληρωματικό ΕΣΕ), 'Ενέργεια', 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες'), ΙΔΕΕΣ και ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ('Ερευνητικές Υποδομές' (αναπληρωματικό ΕΣΕ), 'Περιφέρειες της Γνώσης', 'Ερευνητικό Δυναμικό').

Οι σχετικές υπηρεσίες, που παρέχονται δωρεάν, περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης (http://helpdesk.ekt.gr), τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη. Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργεί ειδικός δικτυακός τόπος (www.ekt.gr/fp7), εκδίδεται Οδηγός συμμετοχής και αποστέλλονται τακτικά ενημερωτικά δελτία.