Προκηρύξεις για πλήρωση διευθυντικών θέσεων σε επτά ερευνητικούς φορείς

09.03.2010

Προκήρυξη για την πλήρωση διευθυντικών θέσεων σε επτά ερευνητικούς φορείς της χώρας που βρίσκονται υπό την εποπτεία της δημοσίευσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν τα προσόντα διορισμού σε θέση ερευνητή Α' βαθμίδας, να είναι επιστήμονες με διεθνές κύρος, διοικητική πείρα και ερευνητική και τεχνολογική δραστηριότητα σχετική με ένα ή περισσότερα από τα αντικείμενα των Κέντρων και να μην έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Συγκεκριμένα, η προκήρυξη αφορά τις θέσεις διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, της κεντρικής διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθώς και τις θέσεις γενικού διευθυντή του Αθηνά -Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης και επιστημονικού διευθυντή του ερευνητικού κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών 'Αλέξανδρος Φλέμιγκ'.

Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι πρέπει:
- Να έχουν την ιθαγένεια χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Να είναι επιστήμονες με διεθνές κύρος, διοικητική πείρα και ερευνητική και τεχνολογική δραστηριότητα σχετική με ένα ή περισσότερα από τα αντικείμενα των Κέντρων, με συμβολή στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα ή έργα και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας.
- Να έχουν τα προσόντα διορισμού σε θέση ερευνητή Α' βαθμίδας, δηλαδή αποδεδειγμένη ικανότητα να αναπτύσσουν την έρευνα και τις εφαρμογές της σε νέους τομείς, να συντονίζουν δραστηριότητες σε ευρύτερα πεδία έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, να συμβάλλουν στη χάραξη ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής και την ανάπτυξη ερευνητικών οργανισμών με την προσέλκυση εξωτερικών χρηματοδοτήσεων, να έχουν αναγνωρισθεί διεθνώς για τη συμβολή τους σε επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς της ειδικότητάς τους, να έχουν συμβάλει στη διάδοση και εφαρμογή της παραγόμενης από την έρευνα γνώσης, να έχουν πλούσιο συγγραφικό έργο σε μονογραφίες ή δημοσιεύσεις σε περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους ή και σημαντικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
- Να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, προκειμένου για πολίτες χώρας μέλους της ΕΕ.
- Να μην έχουν συμπληρώσει, κατά την ημέρα που προκηρύσσεται η πλήρωση της θέσης, το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Η θητεία των διευθυντών που θα προσληφθούν είναι πενταετής και κάθε διευθυντής θα υπηρετεί με πλήρη απασχόληση. Συγχρόνως, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, θα μπορεί να ασκεί ερευνητικά καθήκοντα με μερική απασχόληση μόνο στο ίδιο ερευνητικό κέντρο ή, αν είναι μέλος ΔΕΠ των ΑΕΙ, να διδάσκει ένα εξαμηνιαίο μάθημα. Οι υποψηφιότητες θα υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Μεσογείων 14-18, Τ.Θ: 14631, Τ.Κ. 11510, Αθήνα) μέχρι και τις 30 Απριλίου 2010.