Συνάντηση Εργασίας ΕΚΤ για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ για την πρωτοποριακή έρευνα

13.01.2010

Συνάντηση Εργασίας για το Ειδικό Πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ που χρηματοδοτεί την πρωτοποριακή έρευνα σε τομείς αιχμής, διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στις 20 Ιανουαρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Μικρό Αμφιθέατρο). Το Πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ, η διαχείριση του οποίου γίνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), περιλαμβάνεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας Δρ Θ. Παπάζογλου (European Research Council Executive Agency), ο οποίος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας του Ειδικού Προγράμματος ΙΔΕΕΣ και την τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων που αφορά έμπειρους ερευνητές (Advanced Grant). Ο καθ. Κ. Τσίγκανος (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), αξιολογητής του δράσης 'Advanced Grant', καθώς και επιτυχημένοι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν χρήσιμες επισημάνσεις για την προετοιμασία και υποβολή ανταγωνιστικών προτάσεων στις δράσεις 'Advanced Grant' και 'Starting Grant'.

Το Ειδικό Πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ, με προϋπολογισμό 7.510 εκατ. ευρώ, αφορά την ενίσχυση του δυναμικού χαρακτήρα, της δημιουργικότητας και της αριστείας της ευρωπαϊκής έρευνας στον τομέα της πρωτοποριακής γνώσης. Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιείται στα όρια μεταξύ διαφόρων επιστημών και η οποία, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την αγορά, βρίσκεται στην 'πρώτη γραμμή' της δημιουργίας νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες, online εγγραφή και παρακολούθηση της εκδήλωσης σε πραγματικό χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ, www.ekt.gr.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ΕΚΤ, που είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής για το ΙΔΕΕΣ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τα Ειδικά Προγράμματα του 7ου ΠΠ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ('Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών' (αναπληρωματικό ΕΣΕ), 'Ενέργεια', 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες'), ΙΔΕΕΣ και ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ('Ερευνητικές Υποδομές' (αναπληρωματικό ΕΣΕ), 'Περιφέρειες της Γνώσης', 'Ερευνητικό Δυναμικό').

Οι σχετικές υπηρεσίες, που παρέχονται δωρεάν, περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης (http://helpdesk.ekt.gr), τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη. Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργεί ειδικός δικτυακός τόπος (www.ekt.gr/fp7), εκδίδεται Οδηγός συμμετοχής και αποστέλλονται τακτικά ενημερωτικά δελτία.