'Η Επιστήμη στο... Διάστημα' στο Ίδρυμα Ευγενίδου

09.02.2010

Μια ευφάνταστη σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με θεματικές ενότητες που αλλάζουν κάθε μήνα διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Για τον μήνα Φεβρουάριο, κάθε Σάββατο και Κυριακή, παιδιά και γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα μυστικά του Διαστήματος μέσα από ενδιαφέροντα πειράματα και διαδραστικές κατασκευές.

Η 'Επιστήμη στο... Διάστημα' είναι η τέταρτη θεματική ενότητα της ευρύτερης σειράς πειραμάτων και δραστηριοτήτων που διοργανώνει κάθε μήνα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το αντικείμενό της περιλαμβάνει διαστημικά ταξίδια, πυραύλους, συνθήκες που επικρατούν σε άλλους πλανήτες καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες.

Οι πειραματικές επιδείξεις (ώρα έναρξης 13:30) για τους επισκέπτες περιλαμβάνουν:

  • Από τα αεροπλάνα στα διαστημόπλοια: Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς πετούν τα αεροπλάνα και πώς η γνώση αυτή μας οδήγησε στο επόμενο βήμα; Η αρχή του Μπερνούλι μπαίνει σε εφαρμογή με ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ.
  • Η εξέλιξη των κινητήρων: Πώς παράγουμε κίνηση; Οι πιο απλοί κινητήρες μπορούν να κατασκευαστούν από πολύ απλά υλικά, αλλά μας δείχνουν πολλά για τη λειτουργία και την εξέλιξή τους.
  • Αυτοσχέδιος πύραυλος: Πώς πετούν οι πύραυλοι; Μαθαίνουμε για την αρχή διατήρησης της ορμής, με έναν απλό πύραυλο που μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι.
  • Ενεργειακές απαιτήσεις των πτήσεων; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει κίνηση; Ποιος ο ρόλος της τριβής και πώς αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις των μεταφορών; Ένα περίεργο χόβερκραφτ μας βοηθάει να καταλάβουμε.
  • Τι θα συνέβαινε στους αστροναύτες αν δεν φορούσαν στολή; Πώς επηρεάζει το σώμα, αλλά και την καθημερινότητά μας η ατμοσφαιρική πίεση; Το πείραμα «το διάστημα σε ένα μπολ» μας δείχνει την απάντηση.
  • Τι συνθήκες επικρατούν στους αφιλόξενους πλανήτες; Ένα τενεκεδάκι συνθλίβεται και λύνει τις απορίες.
  • Χημεία και ζωή; Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη ζωής; Τι στοιχεία αναζητούν οι επιστήμονες σε άλλους πλανήτες

Επίσης, διοργανώνονται δραστηριότητες για γονείς και παιδιά (16:30 έως 17:30), όπου μέσα από απλές κατασκευές και πειράματα, μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν και να κατανοήσουν φαινόμενα που αφορούν στη μεγάλη περιπέτεια του Διαστήματος. Μεταξύ άλλων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη δοκιμή ενός μοντέλου χόβερκραφτ, την κατασκευή σαΐτας-διαστημόπλοιου και πειράματα με μπαλόνι-πύραυλο.

Παράλληλα και εκτός της θεματικής ενότητας 'Η Επιστήμη στο... Διάστημα', στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να 'παίξουν' με τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, της χημείας, των υλικών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, εξετάζοντας τις γνώσεις τους και 'ξυπνώντας' την περιέργειά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μία από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στη χώρα μας, άρχισε να δημιουργείται το 2003 σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cites des Sciences et de l'Industrie με στόχο να συμβάλλει στην εκπαίδευση των επισκεπτών της, και ιδιαίτερα των νέων, όσον αφορά το επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης.

Προσφέροντας εκπαιδευτικά ερεθίσματα σε ένα σύγχρονο, φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον, το Ίδρυμα Ευγενίδου ευελπιστεί να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα όμως, σκοπός του είναι να κινητοποιήσει τον κόσμο ώστε να ανακαλύψει ότι οι τεχνολογίες αιχμής, οι επιστήμες και τα επιτεύγματά τους μπορούν να είναι προσιτές σε όλους, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία ψυχαγωγικής διεξόδου.