Ελληνικές Τεχνολογικές Επιστημονικές Πρωτοβουλίες

17.12.2007

Οι Ελληνικές Τεχνολογικές Επιστημονικές Πρωτοβουλίες (ΕΤΕΠ) παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στις 29 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Πρόκειται για μελέτη που εκπόνησαν 13 δημόσια ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας σχετικά με τις ερευνητικές και τεχνολογικές προτεραιότητες της χώρας και την ανάπτυξη της ενιαίας Εθνικής Ερευνητικής και Τεχνολογικής Πολιτικής.

Η πολυσέλιδη μελέτη εκδόθηκε, στα αγγλικά, με πρωτοβουλία της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων Ελλάδας. Περιλαμβάνει προτάσεις για το σύνολο του ερευνητικού ιστού της χώρας (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις) και εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις όλων των ερευνητικών οργανισμών της χώρας, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (2007-2013), αλλά και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και τις Τεχνολογικές Πλατφόρμες.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται ερευνητικές και τεχνολογικές προτεραιότητες, μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας και την καλύτερη αξιοποίηση των ερευνητικών πόρων, καθώς και προτάσεις για τη δημιουργία Εθνικών Δικτύων σε καθεμία από τις παρακάτω περιοχές:

- Επιστήμες Υγείας και Βιολογίας
- Βιοτεχνολογία, Τρόφιμα, Γεωργία, Αλιεία, Υδατοκαλλιέργειες
- Τεχνολογίες Πληροφορίας και Τηλεπικοινωνιών
- Νανοτεχνολογίες, Λειτουργικά Υλικά και Μέθοδοι Παραγωγής
- Ενέργεια
- Περιβάλλον, Κλιματικές Αλλαγές και Οικοσυστήματα
- Μεταφορές και Αεροναυπηγική
- Κοινωνικο-οικονομικές Επιστήμες
- Τεχνολογία, Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμός
- Ασφάλεια
- Διάστημα
- Δια βίου Εκπαίδευση.

Οι Ελληνικές Τεχνολογικές Επιστημονικές Πρωτοβουλίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη καινοτομίας από τη βασική έρευνα, τη μετάβαση από τις ιδέες σε προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και στις τεχνολογικές πλατφόρμες ως φορείς καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Προϋποθέσεις για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι, μεταξύ άλλων, ο καλύτερος συντονισμός βασικής, εφαρμοσμένης έρευνας και βιομηχανίας, η ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών, οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, η διασύνδεση ερευνητικών φορέων με επιχειρήσεις, η πολυτομεακή επιστημονική και τεχνολογική προσέγγιση, η δια βίου εκπαίδευση και η διεθνής αναγνωρισιμότητα και δυναμική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Οι προτάσεις έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο, στο δικτυακό τόπο: http://www.researchcenters.gr/. Σημειώνεται πως συντονιστές της μελέτης είναι ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Κ. Κυπαρισσίδης, ο π. Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' Δ. Νιάρχος και ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Α. Παγιατάκης.