Το 16ο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με θέμα 'Ο ανθρώπινος παράγοντας στη διαμόρφωση της σημερινής και της μελλοντικής βιβλιοθήκης' πραγματοποιήθηκε στις 1-3 Οκτωβρίου 2007, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για την αναβάθμιση των βιβλιοθηκών και την ανάδειξη της συμβολής τους στην ανάπτυξη της χώρας.
Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν βιβλιοθηκονόμοι και επιστήμονες της πληροφόρησης που παρουσίασαν ερευνητικές εργασίες, μελέτες, βιβλιοθηκονομικά λογισμικά και εργαλεία, κ.ά. για την καλύτερη οργάνωση και διοίκηση των βιβλιοθηκών. Το Συνέδριο κάλυψε θέματα που αφορούν τη νομοθεσία, την οικονομική διαχείριση, την αξιολόγηση υπηρεσιών, τους ανθρώπινους πόρους, την εκπαίδευση και κατάρτιση προσωπικού, συνεργασίες, κοινές πολιτικές στην εφαρμογή των προτύπων, την πνευματική ιδιοκτησία, κ.λπ.
Στελέχη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) που συμμετείχαν στο Συνέδριο παρουσίασαν την εμπειρία του ΕΚΤ στην ανάπτυξη συστημάτων βιβλιοθηκών και τις συνεργασίες με βιβλιοθήκες, καθώς και τις Νέες υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης και τις Δράσεις ανάπτυξης και δυνατότητες συνεργασίας στο περιβάλλον ανοικτής πρόσβασης.
Όσον αφορά το Πρόγραμμα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΕΚΤ (ΑΒΕΚΤ) παρουσιάστηκε η εξέλιξη του συστήματος στις μέχρι σήμερα 5 εκδόσεις του, τα κύρια χαρακτηριστικά του, οι δράσεις για την υποστήριξη του συστήματος και οι συνεργασίες με τις βιβλιοθήκες. Το ΑΒΕΚΤ είναι εφαρμογή λογισμικού, η οποία έχει αναπτυχθεί πλήρως από το ΕΚΤ, για την ολοκληρωμένη οργάνωση βιβλιοθηκών και τη διάθεση των βιβλιογραφικών δεδομένων. Χρησιμοποιείται σήμερα από εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες και άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, το συνολικό πλήθος των οποίων ξεπερνά τους 2.000. Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη εφαρμογή αυτοματισμού βιβλιοθηκών στην Ελλάδα.
Οι νέες υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης και, ειδικότερα, οι δράσεις που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για τα ψηφιακά αποθετήρια και ηλεκτρονικά περιοδικά ακολουθούν το παγκόσμιο ρεύμα υπέρ της ανοικτής πρόσβασης και της ελεύθερης διάθεσης των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, ειδικά όταν αυτή χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους. Στις δράσεις αυτές μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην τεχνική διάσταση της υλοποίησης των έργων και, ειδικότερα, σε θέματα όπως η πληροφοριακή υποδομή, η διαχείριση δεδομένων και η ανάπτυξη υπηρεσιών. Σημαντική παράμετρος παραμένει η συνεργασία με ακαδημαϊκές κυρίως βιβλιοθήκες που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής τόσο για τους συμμετέχοντες φορείς όσο και για την ερευνητική κοινότητα, με τη δημιουργία υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ανοικτής πρόσβασης.