Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα για τα γονίδια που ευθύνονται για την κώφωση και την τύφλωση

19.09.2007

Τα αποτελέσματα δύο ερευνητικών έργων που αποσκοπούν στην κατανόηση των γενετικών μηχανισμών που ευθύνονται για την εξασθένιση και την απώλεια της όρασης και της ακοής, καθώς και στον προσδιορισμό τρόπων για την αντιμετώπισή τους, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι.

Πρόκειται για τα έργα EuroHear και EVI-Genoret, τα οποία χρηματοδοτούνται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και στα οποία συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες, πανεπιστημιακοί και βιομηχανικοί εταίροι από ολόκληρη την Ευρώπη. Τα δύο έργα βασίζονται σε προηγμένα εργαλεία γονιδιωματικής και έχουν ήδη σημειώσει σημαντικές προόδους όσον αφορά στην ταυτοποίηση των γονιδίων που ενέχονται στις διαδικασίες της ακοής και της όρασης, καθώς και των παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν στην εξασθένιση ή απώλεια αυτών των λειτουργιών.

Το έργο EuroHear επικεντρώθηκε στη μελέτη της ανάπτυξης και της λειτουργίας του εσωτερικού αυτιού, καθώς και στον καθορισμό των μοριακών ελαττωμάτων που βρίσκονται στο υπόβαθρο των κληρονομικών ακουστικών δυσλειτουργιών. Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων για τις κληρονομικές ακουστικές δυσλειτουργίες, ανακουφίζοντας μεγάλο αριθμό πασχόντων. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 250 επιστήμονες από 22 ερευνητικά εργαστήρια, καθώς και τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε στο ποσό των 15,8 εκατ. ευρώ, 12,5 εκατ. από τα οποία προήλθαν από την Ε.Ε.

Οι στόχοι του έργου EVI-Genoret περιλάμβαναν την καλύτερη κατανόηση της μοριακής και κυτταρικής βιολογίας του αμφιβληστροειδούς, της ανάπτυξής του και των τρόπων με τους οποίους αυτή επηρεάζεται από γενετικές μεταλλάξεις, περιβαλλοντικούς παράγοντες και την ηλικία. Στο έργο συμμετείχαν 24 πανεπιστημιακοί και βιομηχανικοί εταίροι από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 13,6 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της Ε.Ε. ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση της έρευνας για θέματα που αφορούν την κώφωση και την τύφλωση από την Ε.Ε. θα συνεχιστεί και μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο.