Εκδηλώσεις σε Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Κίεβο και Μόλδοβα για τις ερευνητικές πολιτικές Ανατολικής Ευρώπης-ΕΕ

15.03.2007

Περισσότεροι από 450 ερευνητές και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής κοινότητας συμμετείχαν στις διεθνείς εκδηλώσεις για τις ερευνητικές πολιτικές Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου 'Opening up the New and Emerging Science and Technology in NIS countries' (ΝΙS-NEST), το οποίο συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 20, 21 και 23 Φεβρουαρίου 2007, στην Αγία Πετρούπολη, στη Μόσχα και στο Κίεβο αντίστοιχα. Ενημερωτική ημερίδα για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ και τις δυνατότητες συμμετοχής των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να πραγματοποιηθεί και στη Μολδαβία, στις 30 Μαρτίου 2007.

Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετείχαν σημαντικοί πολιτικοί και επιστημονικοί φορείς της Ανατολικής Ευρώπης, όπως: Russian Academy of Sciences (Institute for System Programming), Academy of Sciences of Ukraine, Lomonosov Moscow State University, State Directorate of Russian Federal Goal-oriented Science and Technology Programme, Committee of Science and High School-Government of St Petersburg, St Petersburg Scientific Centre of Russian Academy of Science, St Petersburg State Polytechnic University, St Petersburg State University-High School of Economy, Centre of Advanced Studies of SPbSPU, Euroscience section in Russia, κ.ά.

Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από κράτη μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα). Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Δρ Χ. Βασιλάκος από τη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και η κα Μαρία Κουτροκόη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Το ΝΙS-NEST στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στον τομέα των νέων επιστημών και τεχνολογιών αιχμής. Στο έργο συμμετέχουν οργανισμοί από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία. Ο συντονιστικός ρόλος του ΕΚΤ εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας με τις παραπάνω χώρες στον τομέα της έρευνας, στο πλαίσιο της σύγκλισης των εθνικών πρωτοβουλιών και της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.