Ευρωπαϊκό πρόγραμμα 623 εκατ. ευρώ για τις κοινωνικοοικονομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες

08.03.2007

Το πρόγραμμα 'Κοινωνικοοικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής του 7ου ΠΠ, στις 28 Φεβρουαρίου 2007, στην Αθήνα. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Δρ Δ. Κορπάκης από τη Γενική Διεύθυνση 'Έρευνα' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Καθηγήτρια Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, Εθνικός Εκπρόσωπος του προγράμματος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Δρ Β. Μεσθανέως, Διευθύντρια Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.

Το πρόγραμμα 'Κοινωνικοοικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες', με προϋπολογισμό 623 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη διαμόρφωση μιας κοινής γνώσης των πολύπλοκων και αλληλένδετων κοινωνικοοικονομικών και ανθρωπιστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο Δρ Δ. Κορπάκης παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας, την τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, τους κανόνες συμμετοχής και τα μέσα υλοποίησης του προγράμματος. Αναφέρθηκε επίσης στις ίσες ευκαιρίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών για συμμετοχή στο 7ο ΠΠ και στην ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα έργα.

Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων περιλαμβάνει 38 ενδιαφέρουσες ερευνητικές περιοχές στους ακόλουθους τομείς δράσης: Ανάπτυξη, απασχόληση και ανταγωνιστικότητα στην κοινωνία της γνώσης, Συνδυασμός οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων, Μείζονες κοινωνικές τάσεις και οι συνέπειές τους, Η Ευρώπη στον κόσμο, Ο πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Κοινωνικοοικονομικοί και επιστημονικοί δείκτες, Δραστηριότητες προοπτικής διερεύνησης. Σύμφωνα με τον Δρα Κορπάκη, οι περισσότερες ερευνητικές περιοχές αφορούν θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ και απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Η Καθηγήτρια Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου παρουσίασε την εθνική συμμετοχή στο αντίστοιχο πρόγραμμα του 6ου ΠΠ ('Πολίτες και Διακυβέρνηση'). Υπογράμμισε πως η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 12η θέση στη συμμετοχή σε έργα και τη 10η στην οικονομική συμβολή της ΕΕ, στο σύνολο 24 κρατών. Στόχος για το 7ο ΠΠ είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στις κοινωνικοοικονομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης που προσφέρει το ΕΚΤ για την προετοιμασία και υποβολή προτάσεων, την ανεύρεση συνεργατών μέσα από τα πανευρωπαϊκά δίκτυα στα οποία συμμετέχει ή/και συντονίζει, τη διαμόρφωση κοινοπρακτικών συμφωνιών και την αντιμετώπιση οικονομικών και νομικών ζητημάτων που προκύπτουν κατά την υλοποίηση των έργων.

Οι εισηγήσεις και το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ.