Ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες παρουσιάζουν με διαδραστικό τρόπο τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων στην 'Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας' η οποία διοργανώνεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο) από 28 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2006. Η παρουσίαση των εκθεμάτων 35 φορέων γίνεται σε μια έκταση περίπου 825 τ.μ. στον εσωτερικό χώρο του Ζαππείου και 200 τ.μ. στον εξωτερικό χώρο, από 10:00 έως 20:00 καθημερινώς.
Σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες διεξάγονται καθημερινώς ημερίδες και συζητήσεις με ξεχωριστή θεματική ενότητα που παρουσιάζουν διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίες είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ειδικός χώρος όπου πραγματοποιούνται επιδείξεις με λέιζερ από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με το Max Born Institute της Γερμανίας. Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζεται ένα οικολογικό αυτοκίνητο ελληνικής κατασκευής, το οποίο χρησιμοποιεί υδρογόνο ως καύσιμο.
Για την καλύτερη κατανόηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων υπάρχουν ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά σε διάφορα περίπτερα της έκθεσης, ενώ για το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουλίου έχουν προγραμματιστει δημιουργικές δραστηριότητες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι αυριανοί πολίτες στα θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της υγείας και της τεχνολογίας. Επίσης, προγραμματίζονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, χοροί, παντομίμα με θέματα που σχετίζονται με την Έρευνα και την Τεχνολογία.
Την Εβδομάδα εγκαινίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο οποίος επισήμανε ότι 'τα καινοτομικά προϊόντα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι μια σαφέστατη απόδειξη για όσα μπορεί να παράξει η γνώση, σε συνδυασμό με τη φαντασία και την επιχειρηματικότητα'. Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για αναμόρφωση του ερευνητικού ιστού της χώρας, κάτι το οποίο επιχειρείται με το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες 10 ημέρες, με στόχο τη δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της καινοτομίας ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας, ανακοινώνοντας ότι τα έτη από το 2007 και μετά ανακηρύσσονται ως έτη καινοτομίας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για προβολή των επιτευγμάτων της έρευνας στην κοινωνία, ενώ τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τις συμφέρει να συνεργαστουν με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα για να βρουν λύσεις στα τεχνολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, αναφερόμενος στην έκθεση, τόνισε ότι πρόκειται για μια εβδομάδα αφιερωμένη στα ερευνητικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων ερευνητών, που παρουσιάζονται με ελκυστικό τρόπο στο ευρύ κοινό, δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι είναι επείγουσα ανάγκη η κοινωνία και ειδικά οι νέοι να κατατοπιστούν για ζητήματα έρευνας και καινοτομίας, τη στιγμή που η υλοποίηση της Στρατηγικής της Λισαβώνας στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην έρευνα και την καινοτομία.
Σημειώνεται ότι η Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του αφιερώματος στην 'Καινοτομία' κατά τη διάρκεια της 71ης ΔΕΘ (9-17 Σεπτεμβρίου 2006).