Οι στόχοι και τα κύρια χαρακτηριστικά του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα καλύψει την περίοδο 2007-2013, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα 'Επενδύοντας στην Ευρώπη της Γνώσης και της Καινοτομίας - 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας', που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) την Παρασκευή 12 Μαΐου 2006, στην Αθήνα.
Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων και άλλων φορέων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ι. Παπαθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Τσουκαλάς και ο Ευρωβουλευτής και μέλος της ομάδας 'Έρευνα, Βιομηχανία και Ενέργεια' του Ευρωκοινοβουλίου Ν. Βακάλης.
Στο χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ι. Παπαθανασίου τόνισε πως είναι αναγκαία, αφενός, η διαμόρφωση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για την έρευνα, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει ξένους επενδυτές και καταξιωμένους ερευνητές, και, αφετέρου, ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων των ερευνητικών δράσεων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ελληνική συμμετοχή στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, όπου, για παράδειγμα, στον τομέα 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας' η χώρα μας βρίσκεται, σε απόλυτα νούμερα ως προς τη χρηματοδότηση, στην 7η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για την ελληνική ερευνητική κοινότητα μέσω του 7ου ΠΠ, ενώ ο Ευρωβουλευτής Ν. Βακάλης τόνισε πως πυρήνας της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ, όπως ορίζεται στους στόχους της Λισαβώνας, είναι η έρευνα και η καινοτομία. Για την έρευνα υπάρχει το 7ο ΠΠ και για την καινοτομία το Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Δρ Λ. Γιαννακοπούλου από τη Διεύθυνση Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας της ΓΓΕΤ παρουσίασε τη διαβούλευση για τη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για το 7ο ΠΠ, η οποία υλοποιήθηκε σε τρεις κύκλους. Στόχος ήταν η ενσωμάτωση των ελληνικών επιστημονικών ενδιαφερόντων στο 7ο ΠΠ και η προώθηση ευέλικτων διαδικασιών διαχείρισης του προγράμματος.
Στη συνέχεια, ο Δρ Χ. Βασιλάκος, εκπρόσωπος της ΓΓΕΤ στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της ΕΕ, παρουσίασε τη δομή, τον προϋπολογισμό και τους κανόνες συμμετοχής στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. Τόνισε, επίσης, πως στόχος της ΕΕ είναι η ενεργοποίηση του γνωστικού τριγώνου Εκπαίδευση-Έρευνα-Καινοτομία.
Στα επιμέρους προγράμματα και τις θεματικές προτεραιότητες του 7ου ΠΠ αναφέρθηκε και ο κ. Χ. Τοκαμάνης, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της ΕΕ. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως ο αναμενόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 54,4 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι η προκήρυξη της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων το Δεκέμβριο του 2006.
Ακολούθησε συζήτηση, με συντονίστρια τη Δρα Β. Μεσθανέως, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας της ΓΓΕΤ, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους για το νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο