Προτάσεις για προώθηση της καινοτομίας στο δημόσιο τομέα

03.05.2006

Η πολύπλοκη δομή των δημόσιων οργανισμών και η επιφυλακτικότητα απέναντι στην ανάληψη κινδύνων αποτελούν βασικά εμπόδια για την υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων στο δημόσιο τομέα. Σε αυτό καταλήγει σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Publin, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα 'Βελτίωση του Ερευνητικού Ανθρώπινου Δυναμικού και της Κοινωνικοοικονομικής Βάσης Γνώσεων (Human Potential)' του 5ου Προγράμματος Πλαίσιο.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά τη μελέτη πολιτικών, τεχνολογικών και διοικητικών θεμάτων που συνδέονται με την εισαγωγή καινοτομιών και νέων τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα. Περιλαμβάνει, δε, καταγραφή των σχετικών φραγμών και κινήτρων, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση της καινοτομίας στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, κύρια εμπόδια για την υιοθέτηση καινοτομιών είναι το μέγεθος και η πολυπλοκότητα των δημόσιων οργανισμών, καθώς και η νοοτροπία συντήρησης παραδοσιακών πρακτικών και διαδικασιών. Η διστακτικότητα απέναντι σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες οφείλεται, εν μέρει, στους αυστηρούς ελέγχους που δέχονται οι δημόσιοι οργανισμοί από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης.

Στην έκθεση σημειώνεται, ωστόσο, πως, παρά την αντίθετη κοινή αντίληψη, η καινοτομία δεν είναι ανύπαρκτη στους δημόσιους φορείς. Η ανάπτυξη δικτύων που διευρύνουν τις αρμοδιότητες και τις συνεργασίες των οργανισμών ενθαρρύνουν την καινοτομία, ενώ άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά είναι η διαμόρφωση μιας κουλτούρας που ευνοεί την ανανέωση, η ανάπτυξη μηχανισμών για την υποστήριξη της καινοτομίας, η προώθηση της ανταγωνιστικότητας, η υιοθέτηση μοντέλων που έχουν ήδη αναπτυχθεί από φορείς του ιδιωτικού τομέα ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κ.λπ. Σε διοικητικό επίπεδο, απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για την παραγωγή και διάδοση της γνώσης, καθώς και σαφείς και απτοί στόχοι για την υιοθέτηση καινοτομιών.

Όσον αφορά τη στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έκθεση προτείνει την ανάπτυξη μια πολιτικής 'τρίτης γενιάς' για την καινοτομία, η οποία να περιλαμβάνει το δημόσιο τομέα και να προωθεί την καινοτομία, όχι μόνο σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και στην οργάνωση, τις αντιλήψεις και τις διαδικασίες των οργανισμών. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο συντονισμός των δράσεων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και οι οργανισμοί.