16η Παγκόσμια Συνάντηση Global Grid Forum στην Αθήνα

23.02.2006

Περισσότεροι από 430 ερευνητές, ακαδημαϊκοί και στελέχη επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο παρευρέθηκαν στη 16η Παγκόσμια Συνάντηση Global Grid Forum που πραγματοποιήθηκε στις 13-16 Φεβρουαρίου 2006, στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στο χώρο των τεχνολογιών πλέγματος που διοργάνωσε ο παγκόσμιος οργανισμός προτυποποίησης των τεχνολογιών πλέγματος Global Grid Forum. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήταν τo Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η προώθηση των τεχνολογιών πλέγματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τεχνικά και ερευνητικά θέματα, όπως η διαλειτουργικότητα διαφορετικών υπολογιστικών πλεγμάτων, καθώς και για καλές πρακτικές, καινοτόμες τεχνολογίες και πρότυπα. Κύριος ομιλητής ήταν, μεταξύ άλλων, ο εφευρέτης των τεχνολογιών πλέγματος καθ. Ian Foster, ο οποίος παρουσίασε τις μελλοντικές εξελίξεις του χώρου και τις ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν.

Το Συνέδριο χαιρέτησε ο Ulf Dahlsten, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα 'Emerging Technologies and Infrastructures - Applications', ο οποίος τόνισε τη σημασία της βασικής έρευνας και των τεχνολογιών που την προωθούν, καθώς και τις δράσεις της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ιωάννης Τσουκαλάς. Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στις σημαντικές δράσεις του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας για την ανάπτυξη της εθνικής υποδομής πλέγματος, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων σε σύγχρονες υπολογιστικές και ευρυζωνικές υποδομές και την απόλυτη ευθυγράμμιση της ελληνικής πολιτικής με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής i2010-Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας. Ο καθ. Ιωάννης Τσουκαλάς τόνισε τη σημασία των τεχνολογιών πλέγματος και του ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας για την εξέλιξη της τεχνολογίας στην περιοχή και παγκοσμίως.

Σημειώνεται πως το Global Grid Forum (GGF) είναι η κοινότητα των χρηστών, αναλυτών και εμπορικών φορέων που ηγούνται της παγκόσμιας προσπάθειας για την προτυποποίηση των τεχνολογιών πλέγματος. Αποτελείται από χιλιάδες μέλη της βιομηχανίας και της έρευνας, εκπροσωπώντας πάνω από 400 οργανισμούς σε περισσότερες από 50 χώρες.