H Βραδιά του Ερευνητή, η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, πραγματοποιείται και φέτος σε 9 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με διοργανωτές περισσότερα από 12 ερευνητικά ιδρύματα. Με σύνθημα «Η Επιστήμη σε προ(σ)καλεί!» στις 28 Σεπτεμβρίου (17.00-24.00 με ελεύθερη είσοδο), η φετινή βραδιά στην Αθήνα επιστρέφει στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, στην Αγία Παρασκευή, και ταυτόχρονα, στο ΕΜΠ (ιστορικό κτήριο Πατησίων). Επίσης, την ίδια μέρα πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις σε Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Κόρινθο.
Από την ανάδειξη και τις εφαρμογές των νέων νανο-υλικών, της κβαντομηχανικής και της ρομποτικής στην καθημερινή μας ζωή μέχρι τη χρήση της τέχνης για την εκπαίδευση στην επιστήμη και της εικονικής περιήγησης στον χώρο της αρχαίας ιστορίας, και από τη σύγχρονη τεχνολογία έως την ψηφιακή επιστήμη, αυτή τη χρονιά η έρευνα σε προ(σ)καλεί να τη γνωρίσεις!
Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος), στην Αγία Παρασκευή Αττικής, ανοίγει τις πύλες του ξανά και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μία περιήγηση στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας που θα διαρκέσει από τις 5:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και για λόγους ασφάλειας του κοινού και των εκθετών, μετά και τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η εκδήλωση στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" που ήταν να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28/09 ακυρώνεται και θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή 05/10 (17.00-24.00).
Σε ρόλο συντονιστή, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ενώνει τις δυνάμεις του με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo για τη διοργάνωση μιας πολυδιάστατης και ενδιαφέρουσας Βραδιάς του Ερευνητή που αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών κάθε ηλικίας.
Στην όλη διοργάνωση θα συμμετάσχουν επίσης επιστήμονες και ερευνητές από τον ακαδημαϊκό/ερευνητικό και εκπαιδευτικό χώρο παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες δράσεις από τα ερευνητικά τους προγράμματα, ενώ μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής θα «παίξουν» για μια βραδιά τον ρόλο του ερευνητή, με μια σειρά επιστημονικών πειραμάτων!
Στα ειδικά περίπτερα που θα στηθούν στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο του «Δημόκριτου», όπως και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, θα παρουσιαστούν πειραματικές επιδείξεις, παιχνίδια επιστήμης, διαδραστικά πειράματα, εκθέσεις, επιστημονικά εργαστήρια, επίδειξη ρομπότ, τηλεπισκόπηση του ουράνιου θόλου και γωνιές συζήτησης με τους ερευνητές.
Το Εθνικο Ίδρυμα Ερευνών, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του, συμμετέχει στην κεντρική εκδήλωση στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος την προσεχή Παρασκευή. Στο πλαίσιο της Βραδιάς, ερευνητές από Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ) και από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, θα παρουσιάσουν στο κοινό 4 ενδιαφέρουσες δράσεις. Πρόκειται για τις δράσεις:
- ΜΑΓειρική και ΧημΕΙΑ ή απλώς ΜΑΓΕΙΑ; (Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών),
- «Ρίξτε Νόμισμα» (Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών),
- «Χ[ρ]ώματα» (Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών) και
- «Η τέχνη του βιβλίου. Το βιβλίο ως κείμενο και αντικείμενο» (Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-18 ετών).
Παράλληλα, και η Τέχνη θα συναντήσει την Επιστήμη. Συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο, οι Science Reactors με το Stand up Science θα αποδείξουν πως οι ερευνητές διαθέτουν χιούμορ. δύο χορευτικά σχήματα θα παρουσιάσουν χορογραφίες εμπνευσμένες από την επιστήμη (Art of Soul & art@crew), ενώ η όλη βραδιά θα πλαισιώνεται από μουσικά ακούσματα, από τους ίδιους τους ερευνητές σε ρόλο καλλιτέχνη. Θα συμμετέχουν επίσης η ροκ μπάντα "Music Virus" του Μουσικού Σχολείου του Αλίμου, οι μπάντες του Δημοκρίτου, του Αστεροσκοπείου κ.α.
Για να παρακολουθήσετε τις δράσεις, για τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", απαιτείται προκράτηση.
Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), συνεπές στο ραντεβού του με το κοινό, για πέμπτη συνεχή χρονιά, διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, στο εμβληματικό κτήριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Φέτος, η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για να γνωρίσει το κοινό καλύτερα, να εκτιμήσει και να χαρεί την πολιτιστική κληρονομιά, ειδικότερα όσον αφορά στην τεκμηρίωση, την προστασία και την ανάδειξή της.
Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα μετέχουν περισσότερες από 130 ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συναφών Ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της Έρευνας, της Εκπαίδευσης και της Καινοτομίας. Το κοινό που θα παρευρεθεί στο Ιστορικό Συγκρότημα της οδού Πατησίων θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους, να απομυθοποιήσει την εικόνα του "απρόσιτου" επιστήμονα και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.
Στο κομβικό αίθριο του κτηρίου Αβέρωφ θα βρίσκονται τέσσερις θεματικές γωνιές με ειδικές συμμετοχές από φοιτητικές ομάδες, φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα αναδεικνύοντας την Έρευνα και την Εκπαίδευση, την Απασχόληση και την Καινοτομία, την Ανάπτυξη και την Αειφορία, καθώς και το πρόγραμμα Marie Skłodowska Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν ζωντανές συνδέσεις, δρώμενα, διαγωνισμοί φωτογραφίας, ζωγραφικής και κειμένου με εκπλήξεις και πολλά δώρα και το καθιερωμένο πλέον Κυνήγι Θησαυρού, με φετινό θέμα "Στα χνάρια της Πολιτιστικής Κληρονομιάς", ενώ τη βραδιά θα πλαισιώνουν σε μια μοναδική ένωση μουσικών και κοινού η Ομάδα Κρουστών και το Μουσικό Τμήμα ΕΜΠ. Τέλος, στο πλαίσιο της Βραδιάς, θα διεξαχθεί και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ‘Ανάπτυξη με Καινοτομία και Πολιτισμό’ με χαιρετισμούς των πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων της Αθήνας.
Για να παρακολουθήσετε τις δράσεις, της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, απαιτείται να συμπληρώστε την εξής φόρμα.
Η Βραδιά του Ερευνητή σε όλη την Ελλάδα!
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, παράλληλες δράσεις έχουν προγραμματίσει να υλοποιήσουν ερευνητικοί φορείς, σε όλη την Ελλάδα.
Στη Θεσααλονίκη, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά, τη Βραδιά του Ερευνητή και προσκαλεί όλους στο Μέγαρο Μουσικής (κτίριο Μ1) για μια μοναδική Βραδιά γεμάτη έρευνα, πειράματα και καλλιτεχνικά δρώμενα. Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες θα δουν από κοντά τη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ, θα συνομιλήσουν με τους ερευνητές του Κέντρου και θα λάβουν μέρος σε εντυπωσιακά επιστημονικά δρώμενα.
Στην Κρήτη, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ανοίγει στο κοινό τις εγκαταστάσεις του στα Βασιλικά Βουτών, στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, 17:00 - 23:00. Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή της έρευνας στο ευρύ κοινό και η προσέλκυση νέων κυρίως ανθρώπων να δουν από κοντά ερευνητικά πειράματα και τεχνολογικά επιτεύγματα του ΙΤΕ.
Επίσης εκδηλώσεις διοργανώνουν: το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά στην Πάτρα αλλά και στην Ξάνθη, το Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο Ηράκλειο, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Καλαμάτα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Ρέθυμνο και στην Κόρινθο. Επίσης, σχετική εκδήλωση πραγματοποιείται και στη Λάρισα.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) υποστηρίζει τη Βραδιά του Ερευνητή 2018 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το Newsletter του.
Η Βραδιά του Ερευνητή πραγματοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά σε όλη την ΕΕ και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο του ερευνητή καθώς και το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του. Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie του Ορίζοντα 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 περισσότεροι από 1,1 εκατ. πολίτες και πάνω από 21.000 ερευνητές συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Βραδιάς Ερευνητή σε όλη την Ευρώπη.
Παρακολουθήστε το Video Teaser της Βραδιάς του Ερευνητή στο Youtube