Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει για τρίτη φορά το Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών της ΕΕ για να επιβραβεύσει τρεις γυναίκες που έχουν επιτύχει εξαιρετικές καινοτομίες και τις έχουν διαθέσει στην αγορά. Το Βραβείο αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες γυναίκες επιστήμονες και επιχειρηματίες, στοχεύοντας, παράλληλα, να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης λήγει στις 20 Οκτωβρίου 2015.
Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται από ποσό ύψους 100.000 ευρώ, το δεύτερο από 50.000 ευρώ και το τρίτο από 30.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλες τις γυναίκες που κατοικούν στην ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες, οι οποίες έχουν ιδρύσει ή είναι συνιδρυτές μιας εταιρείας σε οποιοδήποτε τομέα και οι οποίες έχουν λάβει κάποια στιγμή της σταδιοδρομίας τους χρηματοδότηση της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Κριτική επιτροπή υψηλού επιπέδου, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας θα αξιολογήσει και θα επιλέξει τις τρεις νικήτριες που θα ανακοινωθούν το 2016.
Ο Carlos Moedas, Ευρωπαϊος Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, δήλωσε ότι, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες ερευνήτριες παραμένουν μειονότητα. Το βραβείο αυτό, λοιπόν, έρχεται να αναγνωρίσει το έργο των γυναικών που έχουν συνεισφέρει στην έρευνα, προσπαθώντας να φέρει περισσότερο στην επιφάνεια τα ανεκμετάλλευτα αυτά ταλέντα στον τομέα.
Η Vera Jourova, αρμόδια Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων δήλωσε ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι επιτακτική ανάγκη μόνο από ηθικής πλευράς, αλλά έχει νόημα και από οικονομικής άποψης, δεδομένου ότι η ποικιλομορφία ως προς το φύλο μπορεί να ενισχύσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς συνοδεύεται από νέες, διαφορετικές και φρέσκες ιδέες. Συνεχίζοντας, η επίτροπος τόνισε ότι το βραβείο Καινοτόμων Γυναικών της ΕΕ αναδεικνύει την πολύτιμη συνεισφορά των γυναικών στον τομέα της επιστήμης και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για ακόμη περισσότερες γυναίκες να διεκδικήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία σε τομείς με μικρή εκπροσώπηση του φύλου τους, όπως η επιστήμη και η επιχειρηματικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με ποσοστό 24%, η Ελλάδα κατέχει την υψηλότερη θέση πανευρωπαϊκά γυναικών επιχειρηματιών στο σύνολο του ενεργού εργατικού δυναμικού. Εκτενή στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα παρουσιάζει έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η οποία περιλαμβάνει δείκτες όπως προκύπτουν από την ανάλυση των επίσημων στατιστικών στοιχείων που παράγει το ΕΚΤ για την Έρευνα & Ανάπτυξη. Η έκδοση συγκρίνει, παράλληλα, τα στοιχεία αυτά με στατιστικά από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και φιλοδοξεί να συνεισφέρει στον σχεδιασμό εθνικών πολιτικών για την ισότητα των φύλων στην έρευνα.