Συνέδριο RInES για Διεθνή Συνεργασία Έρευνας & Καινοτομίας μεταξύ ΕΕ και χωρών Ευρωπαϊκής Γειτονίας & Μαύρης Θάλασσας

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται στις 29-30 Μαΐου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Διεθνές Συνέδριο RInES 'Η Έρευνα και η Καινοτομία στην Υπηρεσία της Οικονομίας και της Κοινωνίας της ΕΕ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Γειτονίας και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας'. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει το σημαντικό ρόλο της Διεθνούς Συνεργασίας στο πλαίσιο της έρευνας και της καινοτομίας, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των χωρών της Ευρωπαϊκής Γειτονίας και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Στις παραπάνω χώρες περιλαμβάνονται: Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Ισραήλ (συνδεδεμένη χώρα), Παλαιστινιακή Αρχή, Λίβανος, Ιορδανία, Συρία, Τουρκία (υποψήφια χώρα), Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρωσία, Λευκορωσία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Η συνεργασία θα αφορά κυρίως δύο θεματικούς τομείς: τις εφαρμογές βιώσιμης ενέργειας και καθαρών τεχνολογιών, με στόχο ένα ενεργειακό μέλλον με χαμηλό/μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, και τη θαλάσσια έρευνα και στρατηγική στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης των οικοσυστημάτων, των θαλάσσιων πόρων και των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι δύο αυτοί θεματικοί τομείς περιλαμβάνονται στις σύγχρονες Κοινωνικές Προκλήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος 'Ορίζοντας 2020'.

Το συνέδριο απευθύνεται σε ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, επιχειρήσεις, επαγγελματικούς φορείς, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στο ευρύ κοινό. Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, οι εκπρόσωποι των φορέων και των επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις δικτύωσης με εκπροσώπους σημαντικών επιχειρήσεων και μεγάλων ερευνητικών κέντρων από τις προαναφερθείσες χώρες που δραστηριοποιούνται ενεργά στα ερευνητικά πεδία της καθαρής ενέργειας και της θαλάσσιας έρευνας.

Αναλυτικότερα, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το γενικό πλαίσιο πολιτικής στον χώρο της Έρευνας και της Καινοτομίας στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Γειτονίας και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και ευκαιρίες χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία στην περιοχή, και ιστορίες επιτυχίας και καλά παραδείγματα στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνεργασίας στις θεματικές περιοχές της Ενέργειας και της Θαλάσσιας Έρευνας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Γειτονίας και της Μαύρης Θάλασσας.. Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει δύο παράλληλες θεματικές συνεδρίες αφιερωμένες στην Ενέργεια και τη Θαλάσσια Έρευνα.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τη 'Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης', η οποία θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη σχετικά με την περαιτέρω πορεία για τις ανωτέρω κοινωνικές προκλήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

Περισσότερες πληροφορίες και online εγγραφές στον δικτυακό τόπο του Συνεδρίου.

Μάθετε Περισσότερα