Η μεταφορά γνώσης κλειδι για την καινοτομία στον τομέα της Βιο-οικονομίας

Ταχύτεροι ρυθμοί στη μεταφορά γνώσης, αλλαγή νοοτροπίας στη συνεργασία ερευνητικής κοινότητας και βιομηχανίας, και προσανατολισμός τόσο στην τεχνολογική όσο και στην κοινωνική καινοτομία απαιτούνται, μεταξύ άλλων, για την ανταγωνιστικότητα του τομέα της Βιο-οικονομίας. Σε αυτό κατέληξαν οι 150 σύνεδροι που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση 'Knowledge transfer as a key tool of innovation in sustainable bio-economy' που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, στη Βουδαπέστη.

Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Knowledge2Innovation, υπό την Ουγγρική Προεδρία της ΕΕ και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Εθνικών Τεχνολογικών Πλατφόρμων της Βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και βιομηχανικής κοινότητας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ερευνητικά αποτελέσματα και οι μηχανισμοί καινοτομίας, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής στρατηγικής, όσο και σε πρακτικό επίπεδο συνεργασίας ερευνητικών φορέων και βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, επισημάνθηκε πως ο τομέας της Βιο-οικονομίας, στον οποίο περιλαμβάνονται οι τομείς των Τροφίμων και της Γεωργίας, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις στην επικοινωνία της καινοτομίας στους καταναλωτές. Ενώ υπάρχει πλήθος σημαντικών ερευνητικών αποτελεσμάτων, απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία ή καλύτερη παρουσίαση για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στη βιομηχανία. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στις ανάγκες των παραδοσιακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους των τροφίμων και της γεωργίας. Οι ομιλητές σημείωσαν ότι πρέπει να βελτιωθούν οι μηχανισμοί για τη μεταφορά της γνώσης, να ενισχυθεί η συνεργασία ερευνητών και επιχειρηματιών και να ενσωματωθεί η «κοινωνική καινοτομία» στον προσανατολισμό της έρευνας.

Το έργο 'Knowledge2Innovation: Promoting the exploitation of scientific knowledge through academia - industry cooperation in the Knowledge-Based Bio-Economy in Europe and beyond' στοχεύει στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης μέσω της στενότερης συνεργασίας ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων. Συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ και υλοποιείται από 9 φορείς από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ουγγαρία και Γερμανία). Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την ΕΤΑΤ Α.Ε. (Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων Α.Ε.).

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο:
http://www.tetalap.hu/ktconference/

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο Knowledge2Innovation:
http://www.knowledge2innovation.eu

ΕΤΑΤ Α.Ε.:
http://www.etat.gr