Η νέα προκήρυξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Eco-innovation για την οικολογική καινοτομία, που ανακοινώθηκε στις 28 Απριλίου με προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), μέλος του δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network - Hellas. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2011, στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Η πρωτοβουλία Eco-innovation εντάσσεται στο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP) της ΕΕ και ο προϋπολογισμός της ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Καινοτόμα προϊόντα, διεργασίες και υπηρεσίες που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, την πρόληψη της ρύπανσης και την επίτευξη μιας πιο αποδοτικής και υπεύθυνης χρήσης των φυσικών πόρων προωθούνται μέσω μιας σειράς εργαλείων, όπως:
- Η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων
- Η ενίσχυση πιλοτικών σχεδίων πρώτης εμπορικής αξιοποίησης
- Η προώθηση δικτύων οικολογικής καινοτομίας με τη συμμετοχή εθνικών και περιφερειακών αρχών για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Η νέα προκήρυξη καλύπτει τις θεματικές περιοχές: Ανακύκλωση Υλικών, Δομικά προϊόντα και υλικά, Τρόφιμα & Ποτά, Νερό και Πράσινο Επιχειρήσεις και έξυπνες αγορές. Οι προτάσεις υποβάλλονται από έναν ή περισσότερους οργανισμούς, ιδιωτικούς ή δημόσιους, εγκατεστημένους σε ευρωπαϊκές χώρες. Το κάθε έργο έχει μέγιστη διάρκεια 36 μήνες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί το 50% του συνολικού προϋπολογισμού. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι στις 8 Σεπτεμβρίου 2011.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης του ΕΚΤ ήταν ο εκπρόσωπος της ΕΕ Δρ Θ. Στάικος, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες και τους κανόνες συμμετοχής της προκήρυξης. Όσον αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας, την περίοδο 2008-2010 υποβλήθηκαν 35 ελληνικές προτάσεις (σε σύνολο 623 από όλη την Ευρώπη), εκ των οποίων οι 10 προτάθηκαν για χρηματοδότηση (σε σύνολο 140 από όλη την Ευρώπη). Γενικότερα, το 65% των δικαιούχων του προγράμματος είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 15% μεγαλύτερες επιχειρήσεις και το 19% άλλοι φορείς, όπως πανεπιστήμια, δημόσιοι φορείς, κ.λπ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δρ Π. Παναγιωτακόπουλος, Εθνικός Εκπρόσωπος Οικο-Καινοτομίας στον ΟΟΣΑ, ο οποίος παρουσίασε τις πολιτικές και τις ενέργειες του ΟΟΣΑ για την Οικο-Καινοτομία στην Ελλάδα. Επίσης, δύο συντονιστές έργων που χρηματοδοτούνται από το Eco-innovation παρουσίασαν τη μέχρι σήμερα εμπειρία τους: ο Δρ Ευάγγελος Παπαδάκης, από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών παρουσίασε το έργο PYRICE II (Τεχνοοικονομικός σχεδιασμός και Πιλοτική Παράγωγη Προηγμένων Υλικών Υψηλής Προστιθεμένης Αξίας από Τέφρα Φλοιών Ρυζιού) και ο Δημήτρης Μπόνης από τη ΝΩΣΙΣ ΕΠΕ το έργο PROSPEC (Promoting SME Printers EMAS Cluster).
Οι παρουσιάσεις και το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2011-05-20).
Το Enterprise Europe Network-Hellas προωθεί την οικολογική καινοτομία
Σημειώνεται πως η 'οικολογική καινοτομία' αποτελεί για την ΕΕ ένα εργαλείο-κλειδί για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων του σήμερα, αλλά και τη μακροπρόθεσμη εξασφάλιση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας με την ορθότερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Η πρωτοβουλία Eco-innovation προκηρύσσει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων σε ετήσια βάση, οι οποίες είναι ανοιχτές σε όλα τα νομικά πρόσωπα με προτεραιότητα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, και χρηματοδοτούν τις επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό έως 50%.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστηρίζει το πρόγραμμα Eco-innovation, ως μέλος του Enterprise Europe Network ? Hellas, που είναι το Εθνικο Σημείο Επαφής για την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΕΚΤ για πληροφορίες, συμβουλές, υποστήριξη κατά την προετοιμασία της πρότασης, εξεύρεση συνεργατών, κ.λπ.
Πληροφορίες
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Enterprise
Europe Network-Hellas
Αργυρώ Καραχάλιου (τηλ.: 210 7273921, e-mail: akarah@ekt.gr)