Προκήρυξη 10 υποτροφιών για μετεκπαίδευση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Την προκήρυξη 10 υποτροφιών, διάρκειας 18 μηνών, για τη μετεκπαίδευση Ελλήνων επιστημόνων σε θέματα διαστημικών εφαρμογών, υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) ανακοίνωσε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Η μετεκπαίδευση θα γίνει στα Κέντρα European Space Research and Technology Center (ESTEC, Noordwijk,Ολλανδία), European Space Research Institute (ESRIN, Frascati, Ιταλία) και European Space Operations Center (ESOC, Darmstadt, Γερμανία) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011.

Στόχος των υποτροφιών είναι η απόκτηση και μεταφορά προηγμένης τεχνογνωσίας και εμπειρίας για τη στελέχωση της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας και συναφών ελληνικών φορέων. Η υποτροφία αφορά αποκλειστικά τη μετεκπαίδευση του υποψηφίου σε συγκεκριμένα γνωστικά πεδία και δεν καλύπτει την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή την εκπόνηση (μέρους) διδακτορικής διατριβής.

Οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες αφορούν τους επιστημονικούς τομείς: Κέντρο Επιχειρήσεων ESOC, Παρατήρηση Γης-Επίγειο Τμήμα, Παρατήρηση Γης-Επεξεργασία/Αξιοποίηση Δορυφορικών Δεδομένων, Τηλεπικοινωνίες- Ηλεκτρομαγνητισμός, Λογισμικό, Οπτικά και Οπτικο-ηλεκτρονικά Συστήματα - Ρομποτική, Μικροηλεκτρονική, Μηχανισμοί-Θερμοδυναμική-Ενέργεια, Προμήθειες- Διοίκηση Έργου και Πλοήγηση.

Το πρόγραμμα υποτροφιών απευθύνεται σε: α) πτυχιούχους Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, και β) κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ή διδακτορικού διπλώματος, σε επιστημονικούς τομείς σχετικούς με τα γνωστικά πεδία της προκήρυξης. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι έως 32 ετών, να μην λαμβάνουν παράλληλα καμία άλλη υποτροφία ή χρηματοδότηση για τον ίδιο σκοπό από εθνικό ή διεθνή οργανισμό και να μην έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε προγράμματα/κέντρα του ΕΟΔ, ή σε αντίστοιχους διεθνείς ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ελληνικών πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας.

Η αξιολόγηση θα γίνει σε δύο στάδια και περιλαμβάνει: α) τεχνική αξιολόγηση από τριμελή επιστημονική επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΙΚΥ ανάλογα με την ειδικότητα του υποψηφίου και β) συνέντευξη των υποψηφίων από ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΙΚΥ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Περισσότερες πληροφορίες για τα κριτήρια επιλεξιμότητας της προκήρυξης, τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις, τις οικονομικές παροχές, τις ρήτρες και τα έντυπα υποβολής μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο του ΙΚΥ (www.iky.gr).