Μια σειρά εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE), καθ' όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και Μαρτίου, με αφορμή το Διεθνές Έτος Χημείας 2011. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο 'Τα Βραβεία Νόμπελ Χημείας (1901-2010)' σε συνεργασία με το Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, ο Δ' Κύκλος Ομιλιών των Μορφωτικών Εκδηλώσεων 'Επιστήμης Κοινωνία' του ΕΙΕ με τίτλο 'Χημεία - η ζωή μας, το μέλλον μας', Σεμινάρια Διδακτικής της Χημείας σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΔιΧηΝΕΤ, διαδραστικά θεατρικά δρώμενα και πειράματα για παιδιά στα 'Κυριακάτικα Πρωινά', προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το CAID, καθώς και ο διαγωνισμός FameLab σε συνεργασία με το British Council.
Πιο συγκεκριμένα, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, το Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ σε συνεργασία με το ΕΙΕ διοργανώνει τη διεθνώς μοναδική έκθεση με τίτλο 'Χημεία - η ζωή μας, το μέλλον μας. Τα Βραβεία Νόμπελ Χημείας (1901-2010)', την οποία η RAI χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία παγκόσμιας επιστημονικής και πολιτιστικής προβολής της Ελλάδας. Για πρώτη φορά διεθνώς, θα παρουσιαστούν χειρόγραφα και επιστολές των Βραβείων Νόμπελ Χημείας, γραμματόσημα και μετάλλια που εκδόθηκαν προς τιμή τους, καθώς και πατέντες από το αγγλικό γραφείο ευρεσιτεχνίας.
Την έκθεση χαιρετίζουν με κείμενά τους 12 παγκοσμίου φήμης και κύρους χημικοί, όλοι τους βραβευμένοι με Νόμπελ Χημείας. Η έκθεση θα λειτουργεί στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2011 (καθημερινά 10.00-20.00, Σάββατο 10.00-14.00 καθώς και Κυριακή, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων 'Κυριακάτικα Πρωινά'). Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται ομιλίες κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 19.30, από 1 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2011. Το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών μπορεί να δει κανείς στον δικτυακό τόπο του ΕΙΕ (www.eie.gr). Τις ημέρες των ομιλιών θα προβάλλεται σειρά επιστημονικών ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το CAID (17.30-19.00).
Παράλληλα, διοργανώνονται σεμινάρια Διδακτικής της Χημείας σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΔιΧηΝΕΤ (Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες). Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται κυρίως σε καθηγητές Χημείας και γενικά σε εκπαιδευτικούς Φυσικών Επιστημών και θα πραγματοποιηθούν στις 14, 21 & 28 Μαρτίου και στις 4 Απριλίου (18.00-20.00). Στόχος τους είναι η προσέγγιση του μαθήματος της Χημείας μέσω της σύνδεσης του επιστημονικού της περιεχομένου με την καθημερινή ζωή των μαθητών, η ανάδειξη του μαθήματος της Χημείας σε γέφυρα σύνδεσης με άλλες επιστήμες και το αντίστοιχο περιεχόμενο μαθημάτων, καθώς και σε εργαλείο επιστημονικής προσέγγισης των ενδιαφερόντων τους και των αγαπημένων τους ασχολιών, όπως τέχνη-σπορ κ.ά.
Αφιερωμένη στο Διεθνές Έτος Χημείας θα είναι και η σειρά εκδηλώσεων του ΕΙΕ 'Κυριακάτικα Πρωινά' (ώρα έναρξης 11.00). Σε συνεργασία με το British Council και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΔιΧηΝΕΤ θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από διαδραστικά θεατρικά δρώμενα και πειράματα που σκοπό έχουν να μεταφέρουν στους νέους και το ευρύτερο κοινό την ομορφιά και φαντασία της επιστημονικής σκέψης και να αποκαλύψουν τη μεγάλη προσφορά της Χημείας στην καθημερινή μας ζωή. Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση από την ομάδα του Famelab 'Η μαγεία της Χημείας', καθώς και διαδραστικό/θεατρικό παιγνίδι με τίτλο 'Μικροί χημικοί ... σε δράση' από την ομάδα Reactor υπό την καθοδήγηση της θεατρολόγου Έλενας Τιμπλαλέξη. Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου δράση αναλαμβάνουν ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το ΕΙΕ, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας, η εταιρεία 'Anachem Diagnostics' καθώς και καθηγητές και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μια σειρά από πειράματα χημείας. Τέλος την Κυριακή 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι Χημικές Περιπλανήσεις, μια σειρά πειραμάτων χημείας για μαθητές, και όχι μόνο, από φοιτητές του ΔιΧηNET.
Τέλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εντάσσεται και ο διαγωνισμός FameLab, ο οποίος βασίζεται στο ομώνυμο επιτυχημένο βρετανικό μοντέλο. Είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει επί σειρά ετών το British Council, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και να τους εμπνεύσει να μεταδώσουν το όραμά τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ου αιώνα. Τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων είναι περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους μόνο τρία λεπτά για να εντυπωσιάσουν τους κριτές, με ένα θέμα διασκεδαστικό, πρωτότυπο και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Ο Προκριματικός Γύρος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαρτίου, ενώ ο Μεγάλος Τελικός την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2011 (ώρα έναρξης: 19.30).
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Έτος Χημείας είναι μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry), καθώς και της UNESCO, του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ. Χημικές Εταιρίες και ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, διοργανώνουν εκδηλώσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με στόχο να αυξηθεί η παγκόσμια αναγνώριση της Χημείας για την κάλυψη των παγκοσμίων αναγκών, να υποκινηθεί το ενδιαφέρον των νέων για τη Χημεία, να προβληθεί το δημιουργικό μέλλον της Χημείας και να εορτασθεί η 100ή επέτειος του βραβείου Nobel Χημείας στη Maria Sklodowska Curie και της ίδρυσης της Διεθνούς Ένωσης Χημικών Κοινοτήτων (IACS).
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το ΕΙΕ (Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας και Ινστιτούτο Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας), σε συνεργασία με το Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, το British Council, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΔιΧηΝΕΤ, την Ένωση Ελλήνων Χημικών και το CAID.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις, ενώ για τα Σεμινάρια Διδακτικής της Χημείας απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα 210 7273501 και 7273516, στα e-mail: gramma@eie.gr και mkont@eie.gr, και στον δικτυακό τόπο του ΕΙΕ (www.eie.gr).