Μόνο το 30% των Ευρωπαίων ερευνητών είναι γυναίκες σύμφωνα με την έκθεση 'She Figures' που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αριθμός των ερευνητριών αυξήθηκε κατά 6,3% ετησίως την περίοδο 2002-2006, με το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών να ανέρχεται σε 3,7%. Ωστόσο η εκπροσώπησή τους σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία ή/και η επιστημονική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη υστερούν.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες εκπροσωπούν το 37% των ερευνητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 39% στον κυβερνητικό/δημόσιο τομέα και το 19% στις επιχειρήσεις. Η αύξηση των ερευνητριών παρατηρείται σε όλα τα επιστημονικά πεδία και, κυρίως, στις επιστήμες υγείας (5,6% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και 12% σε δημόσιους οργανισμούς), στις ανθρωπιστικές επιστήμες (6,8% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και 4% σε δημόσιους οργανισμούς), στη μηχανολογία και τεχνολογία (6,7% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και 10% σε δημόσιους οργανισμούς) και τις κοινωνικές επιστήμες (6,5% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και 3% σε δημόσιους οργανισμούς). Το 59% των απόφοιτων ανώτατης εκπαίδευσης είναι γυναίκες. Ωστόσο το ποσοστό των καθηγητριών (ανώτατης βαθμίδας) ανέρχεται σε μόλις 18% και των επικεφαλής ερευνητικών οργανισμών σε 13% .
Όσον αφορά την Ελλάδα, οι ερευνήτριες αντιπροσωπεύουν το 36% του ερευνητικού δυναμικού, ποσοστό μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και, συγκεκριμένα, το 38% στην ανώτατη εκπαίδευση, το 41% στους δημόσιους οργανισμούς και το 32% στη βιομηχανία. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ερευνητριών είναι 6,9%, με το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών να κυμαίνεται στο 5,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2006, το 45% των διδακτόρων στην Ελλάδα είναι γυναίκες. Κύρια επιστημονικά πεδία των διδακτορικών είναι η υγεία (86% των απόφοιτων διδακτόρων), οι κοινωνικο-οικονομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες (52%) και η εκπαίδευση (47%).
Η έκθεση καταλήγει πως, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών στην ευρωπαϊκή έρευνα, απαιτούνται επιπλέον μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την προώθηση της ισότητας σε όλα τα επιστημονικά πεδία και στάδια της επιστημονικής σταδιοδρομίας.
Η έκθεση 'She Figures', η οποία δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει στοιχεία για την απασχόληση των Ευρωπαίων ερευνητριών στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, την Κροατίας, την Ισλανδία, το Ισραήλ, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Τουρκία. Την περίοδο 2003-2009 οι εκθέσεις εκπονήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον οργανισμό 'Helsinki Group on Women in Science' και καλύπτουν θέματα όπως αριθμός εργαζομένων, επιστημονικά πεδία, βαθμός εμπειρίας, επιστημονική σταδιοδρομία, πρόσβαση σε θέσεις λήψης αποφάσεων, κ.ά.