Η 'επικοινωνία της επιστήμης', η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα επιστήμης, είναι απαραίτητη για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στην επιστήμη, την ενδυνάμωση του μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων και τη δυναμική συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια συζήτηση για την έρευνα. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο καθ. Frank Burnet, ο πρώτος καθηγητής Επικοινωνίας της Επιστήμης σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αγγλίας), στην εκδήλωση 'Κυριακάτικα Πρωινά' που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 30 Μαΐου.
Στην ομιλία του με θέμα 'Why and how to take science directly to people', ο F. Burnet ανέφερε πως, στην Ευρώπη, είναι συνηθισμένο και ευρέως αποδεκτό η πλειοψηφία των πολιτών να γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για τις επιστήμες και να μην έχει συναντήσει ποτέ κάποιον ερευνητή. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα λανθασμένο στερεότυπο σχετικά με το προφίλ των 'απρόσιτων' επιστημόνων, αλλά και σκεπτικισμός σχετικά με τους κινδύνους της έρευνας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, στην Ευρώπη, μόνο το 54% των πολιτών πιστεύουν πως τα οφέλη της έρευνας είναι σημαντικότερα από ότι οι κίνδυνοι. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 85%.
Πρόκληση λοιπόν για τους επιστήμονες είναι να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, να προσελκύσουν όχι μόνο παιδιά αλλά και ενήλικο κοινό, να αναδείξουν την ευχάριστη και ανάλαφρη πλευρά της επιστήμης, να προβάλλουν τα πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα και να επικεντρώσουν σε θέματα που είναι σημαντικά σε διάφορες ομάδες κοινού. Οι συνηθισμένες πρακτικές είναι εκδηλώσεις για άμεση αμφίδρομη επικοινωνία, προβολή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και προβολή μέσω εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, όπως blogs, facebook, twitter, κ.λπ.
Το όφελος των επιστημόνων από τις επικοινωνιακές αυτές δράσεις είναι πολλαπλό: προβάλλοντας την αξία της καινοτομίας την κοινωνία, μπορούν να προσελκύσουν χρηματοδότηση και νέα ταλέντα. Η δημοσιοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων ενθαρρύνει επίσης τη διεπιστημονικότητα και το δημόσιο διάλογο για τον ρόλο της επιστήμης στην κοινωνία.
Στην εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών παρευρέθηκαν φοιτητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι. Τον καθ. F. Burnet πλαισίωσε ομάδα Ελλήνων φιναλίστ του διαγωνισμού για τη διάδοση της επιστήμης FameLab. Σημειώνεται ότι ο Frank Burnet εργάστηκε ως ηθοποιός και βιοχημικός έως το 2002 οπότε εκλέχθηκε πρώτος καθηγητής Επικοινωνίας της Επιστήμης σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας και ανέλαβε - από της ιδρύσεώς του - το ομώνυμο Τμήμα στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και επί μία πενταετία διετέλεσε συν-διευθυντής του Επιστημονικού Φεστιβάλ του Cheltenham. Παθιασμένος με την επινόηση νέων τρόπων εκλαΐκευσης της επιστήμης, συνεργάστηκε με την ομάδα που ανέπτυξε το διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό FameLab και έχει επωμιστεί την εξάπλωσή του διεθνώς, πετυχαίνοντας μέχρι στιγμής τη διάδοσή του σε περισσότερες από δέκα χώρες.
Ακολούθησε ξενάγηση των συμμετεχόντων στη Βιβλιοθήκη Eπιστήμης και Τεχνολογίας, το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο και τον χώρο των υπολογιστικών συστημάτων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), όπου παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες και οι τεχνολογικές υποδομές του ΕΚΤ.